Világjárvánnyá nőheti ki magát a majomhimlő? Megkezdődtek a nagytétes fogadások

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a közelmúltban hivatalosan is kijelentette, hogy az Mpox-járvány, közismert nevén a majomhimlő terjedése immár nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet. Ezt a bejelentést követően a Polymarket felhasználói fogadásokat kezdtek kötni arra, hogy az Mpox-ot 2024-ben világjárvánnyá fogják-e minősíteni.

Évekkel a Covid-19 világjárvány után a média az új Mpox-járványra fordította figyelmét és az Associated Press (AP) hírügynökség egyik cikkében megkérdőjelezte, hogy a betegséget világjárvánnyá lehet-e nyilvánítani a főcímben. Ez a szalagcímekkel kapcsolatos spekuláció gyorsan átterjedt az előrejelzési piacokra is, ahol a Polymarket blokklánc alapú platform már különféle fogadási lehetőségeket kínál a majomhimlőre vonatkozóan.

Az egyik efféle fogadás arra irányul, hogy augusztus végéig lesz-e megerősített Mpox eset az Egyesült Államokban – erre 153 019 dollárt tettek fel, az esély pedig 50%. Egy másik tét, összesen 46 600 dollár értékben, 77%-os esélyt becsül arra, hogy az Mpox-ot szeptemberig kimutatják az Egyesült Államokban. Eközben a Polymarket előrejelzése szerint 72% az esélye annak, hogy több mint 10 amerikai állampolgár kapja majd el a majomhimlőt.

A majomhimlő az új koronavírus?

Az egyik legnépszerűbb fogadás ebben a témában az, hogy a WHO az Mpox-ot is világjárvánnyá nyilvánítja-e majd, a Covid-19 2020. március 11-i bejelentéséhez hasonlóan. Ez az ügylet jelenleg 84 700 dollárra van értékelve és az augusztus 17-i fogadások alapján 20% az esélye annak, hogy a majomhimlő 2024-ben eléri a pandémia státuszt. Az AP vezércikke alapján: „A tudósok szerint a lakosságot érintő kockázat alacsony azokban az országokban, ahol ez idáig nem ütötte fel a fejét az Mpox”.

Az AP továbbá azt is megjegyezte, hogy „az Mpox a koronavírussal ellentétben nagyon lassan terjed”, de mivel az összes címlap a járvánnyal van tele s mindez spekulációkat gerjeszt, a világ árgus szemekkel figyeli a fejleményeket, közben pedig próbál egyensúlyt teremteni a múltbeli egészségügyi válságokból levont tanulságok és a jelenlegi bizonytalanságok között. A decentralizált előrejelzési piac, a Polymarket bepillantást enged a közhangulatba, de csak idővel válik majd világossá, hogy ezeknek a fogadásoknak van-e valóságalapjuk vagy csak feltételezések.