A német Információbiztonsági Hivatal a hardvertárcák mellett teszi le a voksot

A kriptopénz tárolásának biztonsága egyre nagyobb jelentőséggel bír, különösen a 2024-es évben, amikor a kriptovaluta-hackelésekből származó lopások összértéke elérte az 1,58 milliárd dollárt.

Ezzel kapcsolatban Németország Szövetségi Információbiztonsági Hivatala (BSI) augusztus 16-án egy LinkedIn-bejegyzésben kiemelte a legjobb gyakorlatokat a kriptopénzek biztonságos tárolására, és a hardveres tárcákat nevezte meg a legbiztonságosabb megoldásnak a privát kulcsok tárolására.

Miért nem biztonságosak a hot wallet-ek?

A bejegyzés az ún. „hot” tárcákkal kezdődött, amelyek a kriptotőzsdékhez kapcsolódnak. Bár ezek a tárcák kényelmes megoldást nyújtanak a felhasználóknak, folyamatos internetkapcsolatuk miatt a legkevésbé biztonságos módjai a privát kulcsok tárolásának. Az internetkapcsolat miatt ugyanis állandóan ki vannak téve a hackerek támadásainak.

A saját őrzésű tárcák korlátai

A következő kategória a self-custodial tárcáké, amelyek a felhasználók saját számítógépein vagy okostelefonjain találhatók. Bár ez a tárolási módszer biztonságosabb, mint a tőzsdén tartott kriptopénzek, a BSI szerint ezek az alkalmazások még mindig „biztonsági résekkel” rendelkeznek. Az internetes támadások itt is kockázatot jelentenek, mivel a hackerek rosszindulatú programokat telepíthetnek az eszközökre, hogy ellopják a privát kulcsokat.

Hardver tárcák, avagy a legbiztonságosabb megoldás

A bejegyzés végül kiemelte, hogy a hardveres tárcák „biztonságosak és PIN-kóddal védettek.” Emellett azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy készítsenek biztonsági másolatot a seed phrase-ről vagy a privát kulcsokról, és ezeket egy biztonságos helyen tárolják.

Kriptovaluta-hackelések száma emelkedik 2024-ben

A Chainalysis 2024-es kriptobűnözési jelentése szerint a hackelések száma 2,8%-kal nőtt az előző évhez képest, miközben a digitális eszközök árfolyamának emelkedése miatt az ellopott összegek 84,4%-kal nőttek. A támadások több mint fele a privát kulcsok elleni visszaélésekből származott, ami az összes ellopott érték 57,5%-át tette ki.

hackelés grafikon

Jelentős kriptotámadások 2024 júliusában

2024 júliusában több nagyszabású kriptotámadás is történt. Ezek közül a legjelentősebb az indiai WazirX kriptotőzsde elleni volt, ahol a Lazarus nevű hackercsoport 235 millió dollár értékű kriptovalutát lopott el. Emellett a Casper Network is kénytelen volt leállítani a működését egy támadás miatt, amely két blokkot kompromittált.