Kína saját műholddal törné meg a Starlink világűrbeli dominanciáját

A SpaceX által fejlesztett és üzemeltetett Starlink műholdas internetszolgáltatás kínál világszerte. A különösen nehezen elérhető vagy gyengén lakott területeken úgy teszi elérhetővé az internetet a Starlink, hogy több ezer alacsony pályán, a Föld körül keringő műholdat biztosít.

A vállalatnak köszönhetően az Egyesült Államok világűrbeli dominanciája megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor Kína ezt kívánja most megtörni egy saját, szintén alacsony pályán járó műhold-konstellációval, ami képes megfigyelni a Föld minden egyes szegletét.

Tízezernél is több műholdat lő fel Kína

A kínai állami média szerint a Shanghai Yuxin Satellite Technology Company Föld körüli pályára állítótta első 18 műholdját. A „Qianfan”, magyarul ’ezer vitorla’ névre keresztelt konstelláció egy jövőbeli, 14 000 műholdat számláló projektet takar, ami képes többek között közvetlen kapcsolatot biztosítani az eszközök között. Az űreszközök első felét 2025 végéig, a másik felét 2027 végéig bocsátják fel.

Ezzel a következő években Kína képes lenne többek között a kommunikáció megfigyelésére, a navigációs útvonalak monitorozására és a nemzetbiztonság magasabb szintre emelésére.

Katonai célú műholdhálózat

A Kínai Kommunista Párt szerint az „űrversenyre” azért van szükség, mert a Starlinknek köszönhetően az Egyesült Államok monopolhelyzetben van. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok katonai célokra használhatják fel uralmukat. A kínai katonai kutatók 2022-es jelentése szerint amellett, hogy a Starlink műholdas internetet biztosít Ukrajnának a háború kezdete óta, további potenciális veszélyeket és kihívásokat is tartalmaznak.

Ennek következtében a kutatók felszólították a világ vezető gazdaságát, hogy néhány műholdat tiltsanak le, mivel zavarják a rendszereket. Tavaly az University of Aerospace Engineering kutatóegyetem tudósai javasolták, hogy a Starlink és a Starshield közötti kommunikáció megzavarására és a Starlink-műholdak megsemmisítésére használjanak elektromágneses interferenciát, valamint nagy teljesítményű mikrohullámú lézereket.

A Reuters 2023-as jelentése szerint a kínai védelmi folyóiratok a kezdetektől fogva elemzik az ukrán háborús helyzetet. Véleményük szerint az ukrán hadműveletek amerikai technológiákon alapszanak, Kína pedig attól tart, hogy a Starlinket akár Tajvan is fel tudja használni egy Kína elleni háborúban.

Kínai űrambíciók

Nem a Qianfan az első kínai műholdkísérlet. 2019-ben a Starlink műholdat felbocsátását követően Kína veszélyt érzékelt internetes tűzfalaira, melynek következtében Elon Muskot arra kérték, ne értékesítse a szolgáltatást Kínában.

A COVID-19 által tarkított következő évben a kínai rezsim benyújtotta a Guo Wu internetes konstellációs tervét. A projekt célja 13 ezer alacsony pályás műhold fellövése és internetes szolgáltatás nyújtása, azonban a GW túl lassú volt ehhez.

A Qianfan-on keresztül Kína lefoglalta szinte az összes elérhető alacsony frekvenciás erőforrást, hogy a Földhöz való távolság a lehető legkisebb legyen. Ennek következtében a képalkotás, a kommunikáció és a valós idejű internetmegosztás soha nem látott szintre emelkedhet.

Bár biztosan hihetetlen technológiai szintre emelkedhet Kína műholdas hálózata, nem valószínű, hogy egyhamar utolérik az Egyesült Államokat. A Tajvani Nemzetvédelmi és Biztonsági Kutatóintézet szerint a gazdasági visszaeséstől tarkított évben történő műholdhálózat-telepítés nem más, mint katonai és nemzetvédelmi céllal történő beruházás. Tsungnan Lin, a Tajvani Nemzeti Egyetem elektromérnöki professzora, szerint a „kínai Starlink” csupán arra szolgál, hogy bemutassa Kína önellátó képességét, és felkészülést nyújtson egy esetleges Egyesült Államokkal való konfliktusra.