Stabil a cégek érdeklődésének növekedése a Bitcoin iránt

Elég csak körbenézni az elmúlt napok hírei között, hogy belássuk, a bitcoin továbbra is erőteljesen vonzza az intézményi befektetőket, cégeket, nyugdíjalapokat. Az árkorrekció ellenére 2024 második negyedévében hatalmas fellendülés volt tapasztalható az ilyen típusú érdeklődésben. A számok beszédesek: az amerikai spot Bitcoin ETF-ek elfogadása több mint 27%-kal ugrott meg. A második negyedévben a K33 Research adatai szerint több mint 260 új cég fektetett spot Bitcoin ETF-ekbe, így június végére összesen 1199 cég rendelkezett részesedéssel bitcoin spot ETF-ekben.

És a piaci hullámvölgyek ellenére nincs meghátrálás, a vállalatok megduplázták befektetéseiket. A céges befektetők mostanra a bitcoin spot ETF-ekben lévő teljes kezelt vagyon (AUM) egyre nagyobb hányadát birtokolják, 2,41 százalékponttal növelve részesedésüket. A második negyedévben a cégek a Bitcoin ETF-ek teljes AUM értékének 21,15%-át birtokolták. Bár a lakossági befektetők még mindig dominálnak, a különbség egyre csökken, ahogy egyre több nagybefektetői, céges pénz áramlik a bitcoin felé.

A piac stabil, a cégek pedig folyamatosan fektetnek bitcoinba

Azonban nem minden Bitcoin spot ETF egyforma. Ott van például a fekete bárány, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Ennek az alapnak az esetében a vállalati tőke jelentős visszaesésbe került, míg mások, például az IBIT és az FBTC nagyon meglódultak. A Millennium és a Susquehanna, a két legnagyobb market maker továbbra is a Bitcoin spot ETF-ek csúcsragadozói. De az első negyedévhez képest kissé ők visszavették a kitettségüket. Ez a visszalépés valószínűleg a Jane Street piacra lépésével élesedő versenynek köszönhető-. Valamint a nyugodt piaci körülményeknek, amelyek kevésbé vonzó hozamokhoz vezettek. Azaz az egykor kiemelkedő 14%-os márciusi évesített CME-felár június végére 8,6% -ra csökkent. Ez egy kicsit alacsonynak számít a nagypályásoknak.

A cikk írásakor bitcoin 59400 dollár környékén kereskedik ( BTC Price BTC Price ), a gyertyaminták pedig azt mutatják, hogy a piac konszolidációs fázisban van, így az árfolyam-ingadozások egy szűk tartományon belül maradnak. A MACD jelenleg a negatív tartományban van 59,76-nál, míg a jelzővonal 76,19-nél, -16,42-es hisztogram értékkel. Ez azt jelenti, hogy kemény medvepiaci trend uralkodott, de a vonalak konvergálnak, így a lefelé tartó nyomás enyhülést mutat.

Az RSI jelenleg 52,36 ponton áll, ami azt jelenti, hogy a Bitcoin nem túlvásárolt és nem is túladott – semleges zónában van. Viszont a számok azt mutatják, hogy lassan a vételi nyomás emelkedni kezd. A mozgóátlagok is érdekesek, mert a rövid (SMA 10), és a hosszú távú (SMA 5) mozgóátlagok kezdenek közeledni egymáshoz. Összességében stabil piacon vagyunk, némi emelkedő trend kilátásával.