Egyre közelebb az állami orosz kriptotőzsdék korszaka

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ friss híre szerint orosz miniszterek és az ország központi bankja orosz kriptotőzsdék „létrehozásának” tervéről tárgyalnak, mivel az ország továbbra is nagyon erősen fókuszál a kriptovalutákra. Anton Sziluanov pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a központi bankkal a javasolt „legális kriptotőzsdék létrehozásáról Oroszországban”. Sziluanov elmondta, hogy a felek még nem állapodtak meg egy kölcsönösen elfogadható megoldásban. Viszont ha lehet hinni a hírnek, akkor közel az áttörés és a vonatkozó jogszabály az Állami Duma őszi ülésszakára készen lehet.

A miniszter elmondása szerint már legalizálták a kriptobányászati iparágat az országban és a külföldi áruk és szolgáltatások fizetésének lehetőségét a bányászott bitcoinokkal. Most már csak egy további szabályozás kérdése maradt hátra – nevezetesen az orosz kriptotőzsdék létrehozására vonatkozó. Mert kiemelték a felek, hogy a jelenleg is létező orosz kriptotőzsdék egyfajta szabályozó szürkezónában működnek.

Az oroszok nagyon bíznak a kriptókban

A régóta hivatalban lévő Sziluanov és a szintén régóta hivatalban lévő jegybankelnök, Elvira Nabiullina Vlagyimir Putyin elnök két legközelebbi szövetségese. A felek azonban a kriptorendszer szabályozásának kérdésében nem jutottak eddig dűlőre. Míg Nabiullina határozott kriptoszkeptikus, addig Sziluanov a progresszívebb megközelítést részesíti előnyben. Ez hosszú patthelyzethez vezetett a kriptopolitikával kapcsolatban, amely azzal ért véget, hogy Putyin utasította őket a szabályozási erőfeszítések felgyorsítására. Az utasítás eredményeképpen gyorsítottak az oroszországi kriptobányászatot és a kriptók határokon átnyúló kereskedelemben való használatát szabályozó törvények kidolgozásán. Putyin ebben a hónapban mindkét törvényt aláírta. Jelenleg úgy tervezik, hogy szeptember 1-jén lépnek majd hatályba.

Mivel azonban a bank ellenzi, hogy a kriptobányászok és a kereskedelmi cégek kriptót pumpáljanak az orosz gazdaságba, egy sürgető kérdés továbbra is fennáll. Mi lesz a bányászok és kereskedők által szerzett coinokkal? A bank korábban azt mondta, hogy azt szeretné, ha az orosz cégek tengerentúli platformokon értékesítenék érméiket. A kritikusok szerint azonban ez pénzmosáshoz fog vezetni. Plusz azt eredményezheti, hogy a nyugati kormányok szankciókkal sújtják azokat a tőzsdéket, amelyek orosz bányászati poolokkal üzletelnek. Az orosz vállalkozások úgy látják, hogy a külföldön felhalmozódó pénz mennyisége hatalmasat ugrott, mivel a másodlagos pénzügyi szankciók egyre nagyobb késedelmet okoznak. Így jött képbe a legális orosz kriptotőzsdék létrehozásának gondolata. A törvényhozók azt is javasolták korábban, hogy a minősített befektetők hozzáférhessenek az állami kriptotőzsdékhez. Ez lehetővé tenné némelyik orosz cégnek, hogy tengerentúli bankokkal is üzletelhessenek. Az elmúlt napokban az orosz média arról számolt be, hogy több regionális bank leállította az üzletkötést Moszkvával a másodlagos nyugati szankcióktól való félelem miatt. Az orosz bányászok döntő többsége egyébként bitcoint bányászik, a maradék csoportok altcoinokra fókuszálnak inkább, mint mondjuk a Litecoin.