Az IMF munkatársai extra adóval sújtanák a kriptovaluta-bányászokat

A Bitcoin és más digitális eszközök egyre nagyobb szerepet játszanak a globális pénzügyi rendszerben. Ennek következtében a Nemzetközi Valutaalap hozzáállása a kriptovalutákhoz az aggodalmak ellenére folyamatosan fejlődik. Az IMF óvatos és mérsékelt, de nem elutasító, elismerik az eszközosztályban rejlő potenciált, ugyanakkor tartanak az illegális tevékenységek felerősödésétől és a környezetre gyakorolt hatástól.

Ezzel kapcsolatban fejtette ki a véleményét az IMF két munkatársa. Véleményük szerint a kriptovaluta-bányászokra 85%-os villamosenergia-adóemelést kellene kivetni, hogy visszafogják a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Adóemeléssel a kriptobányászat ellen

A Nemzetközi Valutaalap két vezető munkatársa csütörtökön a kriptovaluta-bányászokat illető költségekről beszélt. Az IMF munkatársai szerint a villamosenergia árát legalább 85%-kal meg kellene emelni, ezzel visszafogva az adatközpontok működését. A megnövekedett költségektől azt remélné az IMF, hogy visszaszorulna a kriptovaluta-bányászat, ezzel pedig csökkenne a környezetre gyakorolt nyomásuk és a szén-dioxid-kibocsátás.

Az IMF annak ellenére gondolkodik így, hogy az áprilisi felezést követően a bányászok helyzete rendkívül nehézkessé vált, és sokan le is állították gépeiket. A bányászokra nehezedő nyomás következtében sokan alternatív megoldások (pl. zöld energia) felé fordultak, hogy hatékonyságokat növelni tudják. Az IMF közlése szerint azonban a villamosenergia árának a növelése világszerte 5,2 milliárd dollárral növelné az éves kormányzati bevételeket és 100 millió tonnával csökkenne a kibocsátás mértéke.

Alkalmazkodnak a bányászok

A kriptovaluták 15 éves történelme során a bányászok számtalanszor bemutatták már, hogy bármilyen körülményekhez képesek alkalmazkodni. A költséghatékonyabb alternatívák, a kedvezőbb adminisztratív feltételek és a hidegebb éghajlat olyan stratégiai tényezők, amelyekkel már nem először élnének a hálózat fenntartói. Emiatt bizonytalan, hogy egy ilyen jellegű adóemelés vajon közvetlenül csökkenteni tudná-e a kibocsátást.

Az IMF pénzügyi osztályának helyettes osztályvezetője, Shafik Hebous és a klímapolitikai részleg közgazdásza, Nate Vernon-Lin, azt írták, a kilowattóránkénti 0,047 dolláros adó arra késztetné a bányászokat, hogy a globális célokkal összhangban csökkentsék kibocsátásukat. A két közgazdász szerint, ha a helyi egészségre gyakorolt hatásokat is figyelembe vennék, az adó mértéke 0,089 dollár / kWh is lehetne.

A Valutaalap vezető munkatársai azzal érveltek, hogy egyetlen Bitcoin-tranzakció megközelítőleg ugyanannyi áramot fogyaszt, mint egy átlagos pakisztáni ember három év alatt. Mindeközben a ChatGPT mesterséges intelligencia modellje nagyjából tízszer annyi energiát igényel, mint egy Google keresés.

Környezetre gyakorolt hatás

Az IMF jelentése szerint a kriptobányászat és az AI-adatközpontok együttes környezeti hatása a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 1%-ért és a globális villamosenergia-fogyasztás 2%-ért felelősek. A washingtoni szervezet szerint a következő három évben ez a két ágazat várhatóan akkora fogyasztásért lesz felelős, mint Japán, a világ ötödik legnagyobb villamosenergia-felhasználója.

A kriptovaluták és adatközpontok várható energiafogyasztása, forrás: IMF

A Valutaalap elismerte, az adóemelés globális fellépést igényelne, ugyanakkor elősegíthetné az energiahatékonyabb berendezések elfogadását, valamint a kevésbé energiaigényes műveletek bevezetését. A globális együttműködésre Hebous és Vernon-Lin szerint azért van szükség, mert a részleges szigorítás következtében a bányászok átköltöznének egy kedvezőbb feltételekkel rendelkező régióba, vagyis nem oldódna meg a probléma.

Venezuelában éppen ezért betiltották a kriptovaluta-bányászatot, mert jelentős mértékben terheli meg az elektromos hálózatot. Mindeközben Iránban 20 dolláros jutalmat adnak annak, aki információkkal rendelkezik az illegális bányászatokról.

Amennyiben az IMF célja ténylegesen a környezetre gyakorolt hatás csökkentése, érdemes lenne a hagyományos pénzügyi rendszerek hatékonyabbá tételén dolgozni. A Binance egyik jelentése szerint a hagyományos bankszektor nagyjából másfélszer annyi energiát fogyaszt, mint a Bitcoin hálózata.