Nőtt a nyitott pozíciók száma, ugyanakkor van hova esnie a Bitcoinnak

A volatilitással tarkított hét ellenére a Bitcoin nyitott pozíciók a száma szokatlan viselkedést produkál. A határidős ügyletek és opciós megbízások száma a júliusi csúcsot követően jelentős visszaesést tapasztalt, ugyanakkor augusztus közepén ismét éledezésnek indultak az opciós kereskedők.

A CoinGlass jelentése szerint, bár a nyitott pozíciók (OI) száma ismét megközelítette a 30 milliárd dollárt, a Bitcoin csökkenő árfolyam-trendje magában hordozza a további esés valószínűségét.

Van hová esnie a Bitcoinnak

A CoinGlass kriptoelemző-platform legutóbb közölt jelentésében jól látszik, hogy ismét növekedésnek indult a Bitcoinnal kapcsolatos nyitott pozíciók (OI) száma. A határidős ügyletekre és opciós kereskedésre nyitott spekulációk összege elérte a 29 milliárd dollárt. Ez azért szokatlan, mert az elmúlt héten közel 5%-ot esett a Bitcoin árfolyama.

A Bitcoin árfolyamának és nyitott pozícióinak alakulása, forrás: CoinGlass

A platform X-felületén közölt bejegyzésben az áll, hogy szokatlan az, hogy a nyitott pozícióinak (OI) száma növekszik, míg a Bitcoin árfolyama csökken.

„Azt hiszem, van hová essen az árfolyam.”

A jelentés mögött álló elemző hozzátette, az OI-k növekedése azt jelenti, hogy mind a long pozíciók (emelkedésre fogadók), mind a short pozíciók (esésre fogadók) növekednek. A növekvő OI magában hordozza azt a veszélyt, hogy a növekvő tőkeáttételnek köszönhetően felerősödhetnek a mozgások mindkét irányba.

Ez a tendencia rendkívül meglepő azok után, hogy augusztus 5-én több mint egymilliárd dollárnyi pozíciói likvidálódott és a Bitcoin árfolyama 20%-ot esett egy nap alatt.

Negatívak a finanszírozási ráták

Tovább erősíti az esetleges esés valószínűségét a finanszírozási ráták helyzete. A CoinGlass adataiból az is kiderül, hogy a finanszírozási ráták negatívak voltak. A negatív finanszírozási ráták azt jelentik, hogy a határidős piacokon a pozíciók ára alacsonyabb, mint az azonnali árfolyam.

Ez arra utal, hogy a piac pesszimista, vagyis a kereskedők többsége esésre számít. Negatív finanszírozási ráták esetében a shortosok fizetnek a longosoknak, hogy ösztönözzék a pozíciók kiegyensúlyozását és a határidős ár közeledését az azonnali árfolyamhoz.

Ez a szituáció eltántoríthatja a kereskedőket attól, hogy long pozíciókat vegyenek fel a határidős piacokon, vagy vásároljanak az azonnali piacokon.

Pénteken nagyjából 1,4 milliárd dollár értékben jár le határidős szerződés a Deribit adatai alapján, ami egy kedvezőtlen forgatókönyv esetében magában hordozhatja a volatilitás veszélyét. Bár ezek az események korlátozott hatással bírnak az azonnali piacokra, érdemes a befektetői viselkedést alaposan megfigyelni.

Óvatosságra intenek a grafikonok

Bár a hosszú távú előrejelzést illetően elképesztően bikás a Bitcoin fundamentális helyzete, a piacon tomboló zűrzavarnak köszönhetően a kereskedők helyzete nem ennyire egyértelmű. A japán jen megerősödése okozta összeomlás, az amerikai elnökválasztások kapcsán felmerülő Bitcoin-politika és pénznyomtatási veszély és az ETF-ek iránti csökkenő érdeklődés magában hordozza a veszélyt a következő hetekben, hónapokban.

A Bitcoin technikai elemzése, forrás: TradingView

Az alábbi grafikonon az látszik, hogy a Bitcoin BTC Price BTC Price már többször pattant vissza a szimmetrikus támaszról, amire egy esés következtében most is nagy esély mutatkozik. Ez azt jelentené, hogy a Bitcoin a 45 – 50 000 dolláros tartományban találhat végső támaszt, mielőtt elindulna a 100 000 – 150 000 dolláros tartományig.

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 58 500 – 59 000 dollár között ingadozik.

Hogy igaz-e vagy sem, majd idővel kiderül. Addig is érdemes óvatosan helyezkedni, kerülni a tőkeáttételt és csak annyi pénzt befektetni, amennyit épp nem sajnálunk.