Visszatér-e valaha a parabolikus növekedést produkáló altcoin szezon?

2017-ben és 2021-ben korábban nem látott, parabolikus növekedésnek lehettünk szemtanúi a kriptovaluta-piacon. Ebben az időszakban minden altcoin exponenciális növekedésre kapcsolt, és szó szerint nem volt olyan projekt, aminek az árfolyama ne lőtt volna ki.

Ugyanakkor az elmúlt években jelentősen megváltozott a piac, a ciklikusság és a szezonalitás eltűnni látszik, ez pedig felveti a kérdést: visszatér-e a valaha az altcoin szezon?

Az altcoin szezon főbb jellemzői

Az altcoin szezon egy olyan időszakot jelent, amikor az altcoinok – vagyis minden kriptovaluta, ami nem a Bitcoin – jelentős mértékben felülmúlja a Bitcoin árfolyamának a növekedését. Ilyenkor az altcoinok gyorsabban emelkednek, és a befektetők figyelme is inkább ezekre a kevésbé ismert, kisebb projektekre irányul.

Az altcoin szezon alatt a Bitcoin piaci részesedése, vagyis dominanciája, csökken. Ezzel párhuzamosan az altcoinok piaci részesedése növekedésbe kezd, és az Ethereumtól kezdve, a mémcoinokon át, minden kisebb kapitalizációval rendelkező projekt robusztus növekedési pályára áll rá. A több száz vagy akár több ezer százalékos nyereség a megnövekedett kereskedési volumennek köszönhető, mivel a média és a kripto-közösség figyelme is egyértelműen ezekre a projektekre irányul.

A korábbi ciklusokban mindig a Bitcoin növekedése idézte elő az altcoin szezont. Ekkor a Bitcoinból származó profit folyamatosan áthelyeződött először az Ethereumba, majd a közepes kapitalizációjú projektekbe, végül az egészen kicsi mémcoinokba. Ezzel egyidőben az altcoin-projektek eddig nem látott technológiákat dobtak a piacra, amiket az iparág szakértői és elemzői egyaránt felkaptak.

Bár az altcoin szezont első sorban a FOMO jellemzi, nem elhanyagolható a kockázat sem. Érdemes alaposan utánajárni minden projektnek és technológiának, illetve nem szabad irreálisan magas elvárásokat fűzni a növekedéshez.

A Bitcoin irányítja a piacot

Tagadhatatlan, hogy a jelenleg is zajló ciklust egyértelműen a Bitcoin vezeti. A világ legnagyobb kriptovalutája 2023 eleje óta uralja a piacot, piaci részesedése 40%-ról 55%-ra nőtt, miközben árfolyama 260%-ot emelkedett. A Blockchaincenter által közölt altcoin szezon index jelenleg 22/100, ami 25 alatt erőteljes Bitcoin szezonra utal.

A Bitcoin- és Altcoin season alakulása, forrás: Blockchaincenter.net

Bár a többi kriptovaluta általában követni szokta a Bitcoint, az altcoinok piaci kapitalizációja csupán 112%-kal nőtt ugyanebben az időszakban, a jelenlegi értékük pedig a 2024 februári szinten található.

A 2024 januárjában elfogadott azonnali Bitcoin ETF sikere teljesen megváltoztatta a piaci dinamikát. Az intézményi tőke megjelenése megnehezíti a profit áramlását a kisebb eszközökbe, a realizált profit pedig leginkább a BlackRock és a többi alapkezelő által kínált, kevésbé kockázatos eszközökben köt ki, mint az S&P 500 vagy a Dow Jones Ipari Átlag. Ebből kifolyólag nehéz lenne azt mondani, hogy a Bitcoin felfutását várhatóan követni fogják az altcoinok. De egyelőre korai lenne temetni őket.

Mozgolódásra készülnek az altcoinok

Ameddig az intézményi és politikai figyelem a Bitcoinra hárul, addig az altcoinok mögött álló csapatok keményen dolgoznak, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat fejleszteni tudják. Az olyan kriptovaluták, mint az Ethereum vagy a Solana, továbbra is a kockázatitőke-társaságok kedvencei, ugyanakkor az Avalanche, a Chainlink és a NEAR Protocol is előkelő helyen szerepel.

A Galaxy kockázatitőke-befektető által eszközölt befektetések mértéke eléri az 5,7 milliárd dollárt 2024 januárja óta, ami bár magas szám, elmarad a 2022-es csúcstól. A Pitchbook vezető elemzője, Robert Le, szerint a befektetői tőke jelenleg szűkebb körre koncentrálódik, mint a korábbi ciklusokban. Le szerint a dApp-iparágból a kripto gaming és a DePIN emelkedhet ki, míg a 150-nél is több Layer 1-es és Layer 2-es hálózat közül a Solana, a Bitcoin, az Optimism, az Arbitrum és a Base lehet a befutó.

A kockázatitőke-társaságok befektetése, forrás: Galaxy Research

A Web3-trend mindeközben 2023 óta lenyűgöző növekedést produkált. A legnépszerűbb decentralizált applikációk az opBNB-re, a NEAR-re és a Roninra épülnek, ugyanakkor az Ethereum DeFi-uralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

Az irányadó DeFi Llama portál adatai alapján a kriptovaluta-ökoszisztémákon tárolt összeg eléri a 83 milliárd dollárt. Ez a szám nagyjából megfelel a 2021 tavaszi felfutás előtti szintnek, melynek közel 60%-ért az Ethereum, 9%-ért a Tron, 6%-ért pedig a Solana felel.

Ezt mutatják a grafikonok

Bár a márciusi csúcsot követően több mint 30%-ot esett az altcoinok piaci kapitalizációja, a tavaly augusztusi szinthez képest 60%-os pluszban van a piaci. Jelenleg az altcoinok kumulált értéke 880 milliárd dollár körül mozog, és a technikai elemzők szerint hamarosan egy 2300 – 3100 milliárd dollárig tartó felfutás veheti kezdetét.

Az altcoinok technikai elemzése, forrás: X/Abhyudoy Das

Annak ellenére, hogy a piaci körülmények megváltoztak, historikusan az elhúzódó Bitcoin season mindig parabolikus felfutást váltott ki az altcoinokból. Arthur Hayes, Bitcoin-milliárdos a közelmúltban kijelentette, a Bitcoin esetleges 70 000 dolláros és az Ethereum esetleges 4000 dolláros árszintje stabil alapot teremthetne az altcoin szezon visszatéréséhez.

Amennyiben Hayesnek igaza lesz, és az amerikai választások és a FED által belengetett kamatvágásnak köszönhetően megélénkül az altcoin piac, úgy könnyedén tapasztalhatunk egy 3-4-szeres növekedést.