Irán pénzjutalmat ad az illegális kriptobányászatok feltáróinak az áramkimaradások idején

Iránban az elmúlt hetekben egyre komolyabb áramkimaradások és energiahiány jelentkezett. Az országot sújtó szokatlanul erős hőhullámnak köszönhetően a légkondicionálók és más hűtési rendszereket fokozott használata pedig jelentősen megnövelte az áramfogyasztást.

Az iráni kormány most az illegálisan működő kriptobányászatok lebuktatásával próbálja csökkenteni az energiafogyasztást. Akik segítenek feltárni ilyen bányászatokat, pénzjutalomban részesülnek.

Változékony hozzáállás a kriptovalutákhoz

Irán egyértelműen az egyik legnagyobb Bitcoinbányász-ország, ugyanakkor a keleti kormány hozzáállása a kriptovalutákhoz rendkívül változékony. A bányászat, ami a hálózat bizonyítási eleme, rendkívül energiaigényes és költséges, ugyanakkor jövedelmező iparággá vált az elmúlt bő 15 évben. Ez a jelentős megtérülési lehetőség azonban hatalmas energiafogyasztást igényel, ami hatással lehet az ökoszisztémánkra.

Bár az ország felismerte a kriptovalutákban rejlő lehetőségeket, különösen a nemzetközi szankciók megkerülése érdekében, mégis szigorúan szabályozza a kriptovaluták bányászatát és használatát. A bányászatok gyakran illegális úton, áramlopások és egyéb adminisztratív műveletek mulasztásával tartják fenn tevékenységüket, amik súlyosbítják az instabil villamosenergia-ellátási problémákat.

A külföldi importok finanszírozására használt bevételek ellenére 2021-ben és 2022-ben is több hónapra betiltásra került a bányászat, mivel az ország áramfogyasztása meghaladta a rendelkezésre álló kapacitásokat. Az engedély nélküli bányászatok felkutatása pedig azóta is zajlik.

A kriptobányászatokat okolják az áramkimaradásokért

A súlyos hőhullám következtében Irán egyes területein akár 50 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. Ez a szélsőséges időjárás pedig a töréspontig feszítette a villamosenergia-infrastruktúrát. A tisztviselők a probléma megoldására fejpénzprogramot indítottak, hogy felszámolják a jogosulatlanul működő bányászatokat, hogy csökkentsék az energiaszektorra nehezedő nyomást.

Az elavult, nem hatékony technológiák és az elöregedő hálózat nem bírja el azt, hogy ilyen mértékű számítási kapacitás menjen keresztül a rendszereken, melynek következtében megbénult az ipar és a kormányzati működés is.

Mostafa Rajabi Mashadi, a Tanavir állami villamosenergia-cég vezérigazgatója, szerint a jogosulatlanul működő kriptobányászatok állnak az áramkimaradások mögött. A vállalat vezetője éppen ezért nagyjából 20 dollárnak megfelelő jutalmat ajánlott fel minden egyes illegális bányászati berendezéshez vezető információért.

Mashadi elárulta, a hatóságok eddig több mint 230 ezer illegális bányászatot tártak fel, ami rávilágít a probléma mértékére.

Irán egy jelentős Bitcoin-ország

A Nemzeti Energia Ügynökség becslései szerint az elmúlt évtizedben az iráni energiaszektor 30 – 137 milliárd dolláros támogatást kapott. Ezzel az ország a világ egyik legnagyobb energiatámogatású országa lett, ami megalapozza a kriptobányászat térnyerését.

Irán jelenleg a globális Bitcoin hash arány 3,1%-át teszi ki, ezzel a világ nyolcadik legnagyobb bányászországa. Ezzel Irán olyan országok mögött található, mint Németország vagy Malajzia, amelyek a hash arány 4,6 – 4,6%-át birtokolják. Az iráni növekedéshez azonban jelentősen hozzájárult Kína 2021-es bányászati tilalma, ami felgyorsította a tőke beáramlását az olyan országokba, mint Irán, Oroszország vagy Kazahsztán.

Annak ellenére, hogy a kriptovaluta-adaptáció jelentős mértékű, az irániakat 2018 óta sújtja az ország kettős és ambivalens politikája. Először betiltották a kereskedelmet és a bányászatot, majd egy évvel később visszavonták, hogy megkerüljék az amerikai szankciókat. Ezt követően legális igazolás kellett a bányászathoz, majd letelepedési és működési engedélyt kellett kiváltani.

A Bitcoin az „egyetlen” lehetőség

Az iráni minimálbér jelenleg havi 230 dollár körül van, amihez képest a 20 dolláros „jutalom” jelentősnek mondható. A Bitcoin-bányászatból származó napi bevétel ugyan jelentősen visszaesett, de még mindig 28,7 millió dollár körül van.

Miközben Irán az energiahiány közepette az illegális bányászat ellen küzd, az eset rávilágít arra, hogy a szűkülő gazdasági tevékenységek és az energia fenntarthatósága között az átlagember számára a világ számos táján a kriptovaluták nyújtják az egyetlen lehetőséget.