A Huawei új AI chipje kihívás elé állíthatja az Nvidiát

A kínai elektronikai óriás, a Huawei Technologies hamarosan bemutatja új AI chipjét, amely kihívást jelenthet az Nvidia vezető H100 processzorának. A Wall Street Journal szerint a Huawei már teszteli az Ascend 910C chipet, és több nagy kínai technológiai cég, köztük a ByteDance, a Baidu és a China Mobile is érdeklődik a termék iránt.

Az Ascend 910C és a Huawei tervei

Az Ascend 910C jelentős előrelépést képvisel elődjéhez, a 910B-hez képest, amely teljesítményében közel állt az Nvidia régebbi A100 chipjéhez. Azonban az új chip, ha valóban jelentősen jobb teljesítményt nyújt, akkor a Huawei egy új szintre léphet a technológiai iparban. Ez a fejlesztés különösen figyelemre méltó, mivel a vállalat korábban “élet-halál kérdésként” tekintett arra, hogy túlélje a piaci kihívásokat.

A Huawei nagy reményeket fűz az új chiphez. Több mint 70 000 darabot szeretne értékesíteni, összesen közel 2 milliárd dollár értékben. A cég októberre tervezi a chipek kiszállítását, ám egyes elemzők kételkednek abban, hogy a Huawei képes lesz megfelelni a várakozásoknak, különösen az Egyesült Államok által kiszabott szankciók fényében.

Az USA szankciói és a Huawei reakciója

Az Egyesült Államok korábbi szankciói, amelyeket a Trump-adminisztráció vezetett be, komoly hatással voltak a globális AI chip piacra. Ezek a korlátozások ugyan megnehezítették az Nvidia számára, hogy eladja csúcskategóriás chipjeit a kínai piacra, de egyben ösztönözték a hazai innovációt is. A Huawei ennek eredményeként saját fejlesztési stratégiát dolgozott ki, és helyi partnerekkel együttműködve kezdett el fejleszteni és gyártani félvezető alkatrészeket.

Eközben az Nvidia sem tétlenkedik. A cég már fejleszti a következő generációs B20 chipjét, amelyet kifejezetten a szankciók által korlátozott piacokra terveztek, és a Blackwell architektúrán alapul. Az Intel is igyekszik versenyben maradni. Az új Gaudi 3 processzort kifejezetten a kínai piacra optimalizáltak AI feladatok ellátására.

Huawei és a jövőbeli kilátások

A Huawei eddig szűkszavú volt az Ascend 910C pontos specifikációival kapcsolatban. Azt már tudni lehet, hogy az elődje, a 910B, 80%-kal hatékonyabb volt az Nvidia A100-nál AI tanítási feladatok során, és 20%-kal erősebb bizonyos következtetési feladatokban. Ha az új chip képes továbbfejleszteni ezeket az eredményeket, a Huawei komoly riválisa lehet az Nvidiának az AI chip piacon.