Az oroszok nem tűrik a szólásszabadságot

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomandzor betiltotta a Signal üzenetküldő alkalmazás működését Oroszországban.

Döntését azzal indokolta, hogy a platform „megsértette az orosz jogszabályok azon követelményeit, amelyeket be kell tartania annak érdekében, hogy megakadályozzák az alkalmazás szélsőséges célokra való felhasználását”. A Kreml célja azonban valójában a saját információs tér feletti ellenőrzés megszilárdítása, valamint a nyugati befolyás korlátozása.

Kapcsolódó: A kiszivárgott Pentagon-iratok szerint Zelenszkij akarta megtámadni Oroszországot

Az app lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző adatvédelmi titkosításokat használjanak üzeneteik, fényképeik vagy egyéb fájljaik megosztására. Az orosz vezetők ugyanakkor egyre óvatosabbak az ilyen platformokkal szemben, hiszen azok lehetőséget biztosítanak a titkosított kommunikációra, illetve a független hírek és vélemények megosztására, amelyeket a Kreml nehezen tud ellenőrizni.

Az oroszok nem tűrik a szólásszabadságot

Több orosz nyelvű, független hírszolgáltató csatornát is sarokba szorítottak már, miután azok kritikát mertek megfogalmazni a Kremlről. Szintén megtiltották a főbb közösségi médiaplatformhoz való hozzáférést, ami alól nem kímélték az X-et, a Facebookot és az Instagramot sem. Két évvel ezelőtt a moszkvai bíróság ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a Meta Platforms anyavállalat „szélsőséges szervezet”, a szóban forgó közösségi oldalakon ugyanis olyan anyagok jelennek meg, amelyek a felhasználókat orosz állampolgárokkal szembeni erőszakra buzdítják.

Bár az orosz kormány számos alkalommal megpróbálta már blokkolni a titkosított üzenetküldő alkalmazásokat, sok esetben kudarcot vallott, mivel a felhasználók alternatív technikai megoldásokkal továbbra is hozzáférhetnek ezekhez a platformokhoz. Ilyen lehet például a virtuális magánhálózat (VPN) vagy a proxy-kiszolgálók, amik lehetővé teszik, hogy más IP-címről férjenek hozzá az internethez. A Signal továbbá egy „Signal Proxy” nevű funkcióval is előállt, hogy a cenzúrázott területeken élők számára proxy URL-címeket biztosítson.

Oroszországhoz hasonlóan egyébként a napokban Törökország is közölte a Metával, hogy betiltja területén az Instagramot, miután a platform blokkolja azon felhasználók bejegyzéseit, akik részvétet nyilvánítottak a Hamász-vezető Iszamial Haníje meggyilkolása kapcsán. A témánál maradva, az izraeli kormány egyébként már elviekben elismerte az Egyesült Államoknak, hogy ők a felelősek Haníje haláláért, ami igencsak feldühítette a Fehér Házat.