A Cleanspark 26 000 Bitmain bányászgépet vásárolt 167,7 millió dollárért

A nyilvánosan jegyzett, bitcoin bányászattal foglalkozó Cleanspark bejelentette, hogy 26 000 darab Bitmain S21 XP immerziós hűtésű bányászgépet szerzett be egy 167,7 millió dolláros üzlet keretében. Ez a lépés a cég legutóbbi negyedéves jelentéséből került napvilágra, és jelentős előrelépést jelez a bitcoin bányászati iparágban.

Újabb trend a bitcoinbányászatban

Az immerziós hűtésű bányászgépek az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nyilvánvalóan a Cleanspark is felismerte ezen technológia előnyeit. Az ilyen típusú bányászgépek csendesebb működésükről és kiemelkedő hashráta teljesítményükről ismertek, ami különösen vonzóvá teszi őket a komolyabb bányászcégek számára.

A Cleanspark a legutóbbi 10-Q jelentésében nyilvánosságra hozta, hogy megállapodást kötött a Bitmainnel, amelynek keretében 26 000 darab S21 XP immerziós szervert vásárolnak meg. A szerződés értelmében ezek a szerverek összesen 7 800 000 terahash teljesítményt biztosítanak majd, a teljes vételár pedig 167,7 millió dollár, ami 21,5 dollárt jelent terahashenként.

Bitmain immerziós bányász

A Bitmain immerziós bányászgépe

Az immerziós hűtés lesz a jövő?

Az immerziós hűtés előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak a bitcoin bányászatban. Ezeket a gépeket nem vezetőképes folyékony hűtőközegbe merítik, ami sokkal hatékonyabb hűtést biztosít a hagyományos levegővel hűtött megoldásokhoz képest. Ennek eredményeként a bányászgépek hosszabb ideig és magasabb teljesítménnyel működhetnek, mivel a hűtés lehetővé teszi a hardver túlhúzását.

Ahogy a Cleanspark jelentése is kiemeli, az új Bitmain S21 XP immerziós bányászgépek akár 300 terahash per másodperc (TH/s) teljesítményt is elérhetnek, 4050 watt energiafogyasztás mellett. Az immerziós hűtés révén ezek a gépek biztonságosan túlhúzhatók, ami növeli a teljesítményt, viszont növeli az energiafogyasztást is.

A Bitmain és versenytársai a piac élén

Bár az S21 XP immerziós bányászgépek hivatalosan csak 2024 októberében kerülnek forgalomba, az olyan nagybányászok, mint a Cleanspark már most bebiztosítják a hozzáférésüket ezekhez a gépekhez. A Bitmain emellett már készül a következő generációs, vízhűtéses Antminer S21 XP Hydro piacra dobására is, amely várhatóan még nagyobb, akár 473 TH/s teljesítményt is képes lesz elérni.

A verseny azonban nem áll meg itt, hiszen a Bitmain egyik legnagyobb riválisa, a Microbt szintén fejleszti saját hidro-hűtésű gépét, amely akár 450 TH/s teljesítményt is elérhet.