Az FBI egyik adatkérelemre adott válasza kérdéseket vet fel Satoshi Nakamotóról

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI a közelmúltban olyan módon válaszolt a Bitcoin rejtélyes megalkotójára, Satoshi Nakamotóra vonatkozó, információszabadságról szóló törvény (FOIA) alá tartozó kérelemre, amely csak tovább mélyíti a rejtélyes alkotó személye körüli rejtélyt. Az FBI válaszában nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy rendelkezik információkkal Namakotóval kapcsolatban. A válasz továbbá arra utal, hogy Satoshi egy ún. harmadik feles személy lehet. Ezt a kifejezést az iroda általában nem amerikai állampolgárok esetén használja. Ez a fejlemény megint kicsit felpörgette a találgatásokat és elméleteket arról, hogy ki állhat a világ első kriptovalutájának megalkotása mögött.

Magát a szóban forgó FOIA-kérelmet Dave Troy oknyomozó újságíró nyújtotta be. Ő az FBI-nak a Satoshi Nakamotóval kapcsolatos esetleges információit akarta megszerezni. Troy a választ aztán egy sor X-posztban megosztotta, amelyek megmutatták, hogy az FBI nem is erősített meg, de nem is cáfolt semmit.

Továbbra is rejtély, hogy ki lehet Satoshi Nakamoto

Az újságíró kiemelte, hogy érdekes, hogy az FBI „harmadik feles személyként” utalt Nakamotóra. Ugyanis Nakamotóról széles körben úgy vélik, hogy ez csak egy álnév, amely egy magánszemélyekből álló csoportot vagy akár egy kormányzati szervezetet is képviselhet. Mert ugye az, hogy az FBI Nakamotóra, mint személyre hivatkozott, komoly találgatásokat indított el arról, hogy az FBI többet tudhat Nakamoto személyazonosságáról, mint amennyit elárul. Az alap információs kérelmet az FBI „Minden más” linkjén keresztül nyújtották be. Nem pedig az „Elhunyt személyek” űrlapon, amely általában szélesebb körű lekérdezést tesz lehetővé. Troy azt is hangsúlyozta, hogy elsődleges célja nem Nakamoto személyazonosságának meghatározása volt. Viszont az FBI kétértelmű válasza véletlenül hozzájárulhat még ehhez is, ha a fellebbezések vagy további megkeresések révén egyéb információk derülnek ki.

Satoshi Nakamoto az a személy vagy csoport, akinek a Bitcoin, az első decentralizált kriptovaluta megalkotását és az eredeti, 2008-ban közzétett Bitcoin White Papert köszönhetjük. Személyazonossága a mai napig az egész kriptovilág legnagyobb megoldatlan rejtélyének számít. Troy kérelme csak egy a sok közül azon lépések között, amelyekkel a kutatók, újságírók, fanatikusok próbálják megtudni, hogy ki volt a világot megváltoztató kriptó szülőatyja. Az FBI mostani válasza viszont csak olaj volt megint a tűzre. Most sokan úgy hiszik, hogy az amerikai kormány fontos információk birtokában van az alapító kilétét illetően.

De akkor ki lehet Satoshi?

Nakamoto személyazonosságának felfedése jelentős következményekkel járhat. Hatással lehet a kriptovilágra, a globális pénzügyi rendszerekre, sőt a nemzetközi kapcsolatokra is. A legtöbb bizonyíték most arra utal, hogy valószínűleg Nakamoto mögött valójában egy csoport húzódik. A Bitcoin.com News 2023. júliusi cikke különböző bizonyítékokkal támasztja alá ezt az elméletet. Például, hogy Nakamoto a Bitcoin fehér könyvében a „mi” és az „én” kifejezést is használja. Valamint a fórumbejegyzésekben és e-mailekben is többször más írásmódot és stílust használ. Ezek a különbségek, valamint a több időzónát lefedően végzett tevékenységet jelző időbélyegzők arra utalnak, hogy Nakamoto egy komoly szakértelemmel bíró csoportot jelent.