Beszállt egy török befektető, felépülhet a salvadori Bitcoin City kikötője

Salvador 1,6 milliárd dolláros magánbefektetést kaphat, amelynek célja az ambiciózus Bitcoin City projekt fejlesztésének felgyorsítása.

A Nayib Bukele elnök által hétfőn megosztott videó szerint a török vállalat két salvadori tengeri kikötőbe irányítaná a forrásokat, ami a közép-amerikai ország történetének legnagyobb magánberuházása lenne.

A legnagyobb magánberuházást valósíthatja meg a török vállalat

A török Yilport Holdings kikötő- és terminál üzemeltető 1,6 milliárd dollárt ajánlott fel a két salvadori kikötő fejlesztésére. A kikötők egyike Bitcoin Cityben, az ország ambiciózus projektjének helyszínén található. Ha fejlesztés megvalósul, ez lesz a legnagyobb magánbefektetés Salvador történetében.

Nayib Bukele salvadori elnök az X-fiókján közzétett videóban jelentette be az üzletet. A Yilport és Salvador közös vállalkozásban 50 évig fogja üzemeltetni az Acajutla és La Unión kikötőket.

Az országban jelenleg két nagy tengeri kikötő található. Az Acajutla tengeri kikötő az ország legnagyobb kikötője, itt bonyolítják le az export nagy részét. A másik, a jelenleg szunnyadó La Union, ahol a tervek szerint a Bitcoin City épül.

Bukele 2021-ben jelentette be a Bitcoin City fejlesztését néhány hónappal azután, hogy a kriptopénz törvényes fizetőeszközzé vált az országban. Az új város teljes egészében bitcoinnal működne és mentesülne szinte minden adó alól, kivéve a hozzáadottérték-adót.

Gyorsan megálmodták, de a finanszírozás hiányzik

A Bitcoin Cityt eredetileg egy 1 milliárd dolláros Bitcoin-kötvényből akarták finanszírozni. Ezt a kötvényt vulkánkötvénynek is nevezték, mivel a Bitcoin bányászatához szükséges energiát a kialudt vulkánokból származó geotermikus energiával tervezték előállítani.

A Volcano Bond decemberben átjutott a jogszabályi akadályokon, de az eredmény elmaradt az első negyedéves várakozásoktól. Eközben a  repülőtér építése is megkezdődött, de a munkálatok lassan haladnak.

Ennek ellenére sokan továbbra is kitartanak. A technikai támogatásért például közvetetten a Blockstream volt a felelős, de miután a projekt elakadt, az egyik vezető otthagyta a vállalatot és újat alapított, hogy létrehozza Salvador Bitcoin Cityjét.

Most a török beruházás hírének hála újra felcsillant a remény, mivel a Yilport-CEPA projekt már az év vége előtt  megkezdheti a munkálatokat.