Több mint két hónapja tart a NASA űrhajósainak nyolcnaposra szánt küldetése

A Boeing műszaki problémái miatt a Starliner űrhajójával a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt a NASA két űrhajósa, Sunita Williams és Butch Wilmore.

Már több mint két hónapja tart az űrhajósok küldetése, mely eredetileg csupán nyolc napig tartott volna. A Starliner űrhajó, amely az ISS-re szállította őket, nagy valószínűséggel nem képes biztonságosan visszahozni őket. A NASA augusztus 7-i sajtótájékoztatóján a vezető tisztviselők megvitatták a Starliner hajtóműveit érintő problémákat, beleértve a hajtóműrendszer szivárgását és egyes hajtóművek leállását.

A földi mérnököknek addig meg kell fejteniük a probléma hátterét, míg a hajtóművek jól működnek az űrben. Amíg a meghajtórendszer állapotával kapcsolatban nem lesznek biztosak, addig valószínűtlen Williams és Wilmore azonnali visszatérése a Starlinerrel.

A NASA űrműveletekért felelős igazgatója, Ken Bowersox kijelentette: könnyen lehet, hogy a Starliner személyzet nélkül tér vissza. „Amíg ők odafent vannak, addig van fent plusz emberünk, plusz kezek, amelyek sokkal több munkát tudnak elvégezni. Ugyanakkor ezidő alatt a készletből is jóval többet felhasználnak.

Egy bizonyos ponton azonban haza kell hoznunk ezeket az embereket, és vissza kell térnünk a legénység normális létszámához az ISS-en” – mondta Bowersox az újságíróknak egy augusztus 7-i sajtótájékoztatón – jelentette a CNN.

A NASA terve az űrhajósok visszahozatalára

Ha a Starliner az űrhajósok nélkül tér vissza, a NASA azt tervezi, hogy a kimentéshez a SpaceX Crew Dragon négyszemélyes űrhajóját küldi két űrhajóssal a fedélzetén. Ebben az esetben Williams és Wilmore 2025 februárjáig maradna az űrállomáson, ahol így összesen hét főnyi személyzet – négy űrhajós és három orosz űrhajós – tartózkodna.

Mit csinálnak az űrhajósok az űrben?

A kihívások ellenére az űrhajósok a legtöbbet hozzák ki a meghosszabbított tartózkodásukból. Segítenek az állomás karbantartásában, tudományos kísérleteket végeznek, és még az olimpiára is edzenek. A Nemzetközi Űrállomás programvezetője, Dana Weigel méltatta az űrhajósokat, kijelentve, hogy teljes mértékben felkészültek az ISS tudományos kísérleteire és úgy általában mindenre, ami ezen az úton várhatta őket.

„Butch és Suni maximálisan képzett szakemberek. Rendelkeznek a szükséges tudással az EVA (űrséták), a robotika és minden olyan dolog terén, amire szükségünk van” – mondta Weigel az újságíróknak egy augusztus 7-i sajtótájékoztatón – tette hozzá a CNN jelentése.

Ritka, de nem példa nélküli

Bár ez a helyzet ritka, azért nem példa nélküli. Ott van például Szergej Krikalev szovjet űrhajós esete, aki 1991 májusában indult útnak a Mir űrállomásra, azzal a tervvel, hogy néhány hónapot tölt majd a Föld körüli pályán.

Az akkor váratlanul kitörő politikai felfordulás, beleértve a Szovjetunió felbomlását is, azonban váratlanul meghosszabbította az űrben való tartózkodását. A visszatérés bizonytalansága ellenére Krikalev és kollégája, Alekszandr Volkov rendszeres kapcsolatot tartott fenn a küldetésirányítással, és menetrend szerinti ellátmányt kaptak.

„Hallottam a híreszteléseket, amelyek arról szóltak, hogy az űrállomáson felejtettek minket. Ez persze nem volt igaz, mert minden nap kapcsolatba léptünk a Földdel. Egy menetrend szerinti járat révén a szükséges kísérleteket és adatokat, élelmet és vizet szállíthattunk. Minden szükséges dolog menetrend szerint érkezett hozzánk” – mondta Krikalev a BBC-nek.

Miután közel egy évet töltött a Föld körüli pályán, Krikalev visszatért új hazájába, Oroszországba. Később történelmet írt azzal, hogy ő lett az első orosz, aki részt vett az első közös amerikai-orosz űrrepülésben a Discovery űrsiklón, és az ISS első legénységének tagja volt.

További következmények, melyeket a Starliner késése okozott

Eközben a Starliner késése miatt elhalasztották a Crew-9 küldetés ISS-re történő indítását is. Az eredetileg augusztus 18-ra tervezett küldetést a Starlinerrel kapcsolatos folyamatos műszaki problémák miatt több mint egy hónappal elhalasztották.