Vigyázat: Új QR-kód átverés terjed, ami a kriptofelhasználókat célozza

A Bitrace elemző cég szerint egy új kriptovaluta átverés van kialakulóban, amely QR-kódok révén vezeti meg a gyanútlan felhasználókat. 

A vállalat jelentése alapján a csalók QR-kódokat alkalmaznak ahhoz, hogy megtévesszék a felhasználókat és hozzáférhessenek kriptotárcáikhoz. Ez az átverés vonzó tőzsdén kívüli (OTC) kereskedelmi ajánlatokkal és jutalmakkal csábítja el a kereskedőket s a Tron protokoll saját kriptóját, a TRX-et használják mindehhez.

A csalás jellemzően azzal kezdődik, hogy a szélhámosok egy USDT-ben történő, alacsony összegű kifizetéssel bizalmat építenek. Ezután a piaci árfolyam alatti tranzakciót ajánlanak és további TRX jutalmakat kínálnak az érdeklődés fenntartása érdekében. Az intrika részeként pedig próbatörlesztést kérnek cserébe a felhasználóktól.

A Bitrace egy üres tárca használatán keresztül tesztelte az átverést és azt tapasztalta, hogy az átirányította őket egy harmadik féltől származó, USDT ügyletek megkönnyítésére tervezett oldalra. Kiderült, hogy a tranzakció megerősítésével a felhasználók tudtukon kívül interakcióba lépnek egy adathalász okosszerződéssel, amely ellopja a tárcájukhoz tartozó adatokat.

A rendelkezésre álló információk szerint 2024. július 11. és július 17. között ez a QR-kód scam 120 000 dollár értékű USDT-t lopott el összesen 27 áldozattól. A Bitrace azt tanácsolja a befektetőknek, hogy minden esetben ellenőrizzék a másik fél címét és kellő körültekintéssel cselekedjenek, mielőtt bármilyen tranzakciót végrehajtanának.

A közelmúltban beszámoltunk a legújabb trendekről a kriptocsalásokat illetőleg és kimondható, hogy sajnos napról napra több átverés üti fel a fejét. Mindezek tudatában valóban érdemes megfogadni a hozzáértők tanácsait és elővigyázatosnak lenni, hiszen örökérvényű igazság, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az.