Itt a világ első teljesen anonim DAO-ja, amit a „szabadság védelmére” hoztak létre

A decentralizált autonóm szervezetek, vagyis a DAO-k az okosszerződések és a blokkláncok kulcsszereplői. Autonóm, központi irányítás nélküli működésük lehetőséget teremt, hogy a közösség tagjai decentralizált módon hozzanak meg döntéseket. A DAO általános célja egy projekt vagy közösségi cél elérése, ami lehet pénzügyi, szociális vagy bármilyen más természetű.

Most, a Bitcoin egyik úttörő fejlesztője létrehozta az első teljesen névtelen DAO-t, aminek egyetlen célja van: a szabadság védelme. Az Amir Taaki által létrehozott entitás ráadásul láthatatlan a blokklánc számára.

A DAO működésének a célja

A decentralizált autonóm szervezeteket a tulajdonosaik irányítják, akik a tokentulajdon-hányaduk alapján rendelkeznek befolyással. Az irányítás javaslatokon keresztül történik, amit a közösség tagjai nyújthatnak be a DAO működésének és céljainak a megváltoztatására, új projektek indítására, vagy a meglévők módosítására.

A DAO tokenek birtokosai szavazhatnak ezekről a javaslatokról. Minél több tokennel rendelkezik valaki, annál nagyobb befolyással bír a kimenetelre. Ha egy javaslatot a közösség elfogad, akkor azt az okosszerződések automatikusan végrehajtják, így nincs szükség egy központi testületre.

A DAO amellett, hogy decentralizált, átlátható és biztonságos is, ugyanakkor jogilag már kevésbé szabályozott a működése. A technológiának való kitettség hibákhoz vezethet, ahogyan az történt például 2016-ban a „The DAO” esetében, ami komoly károkat okozott.

A decentralizált döntéshozatalban előfordulhat az is, hogy nehéz konszenzusra jutni, ami lassíthatja a szervezet működését.

Az első névtelen DAO

Augusztus 12-én Amir Taaki, kriptovaluta-pionír, az X-en közzétett bejegyzésében arra utal, hogy létrehozta az első teljesen anonim, a hálózat számára láthatatlan DAO-t, amit egyetlen céllal hozott létre, hogy védje a szabadságot.

„A szabadság védelme érdekében nagyobb szükségünk van a névtelen DAO-kra, mint valaha.”

A Dark Wallet egyik legismertebb fejlesztője bejegyzésében kifejtette, a DAO-t úgy tervezték, hogy teljesen anonim és láthatatlan legyen a blokklánc számára. Ennek következtében se a DAO, se annak tárcái vagy tranzakciói nem elérhetők. Nem látható továbbá a tagság, a tokentulajdonosi arány, valamint a javaslatok és a szavazások sem.

A DAO műveletei annak ellenére, hogy rejtve maradnak, bármilyen okosszerződésen alapuló javaslat megvalósítására képes. Azáltal, hogy minden művelet rejtve marad, nem tudódik ki semmi róla.

A DAO felválthatja a vállalati menedzsmentet

Taaki, aki részt vett többek között a Libbitcoin Bitcoin-könyvtár létrehozásában is, 2014 óta foglalkozik a DAO-kkal. A brit fejlesztő azóta képviseli azt az álláspontot, miszerint egy DAO-nak névtelennek és láthatatlannak kell lenni, hogy védekezni tudjon a hatóságokkal és kormányzatokkal szemben.

„A DAO olyan, mint egy vállalati korszak utáni online közösségi mozgósító és vagyonteremtő entitás. Időközben elszakadtunk ettől a látomástól, és végleg elhaltak az erre irányuló kísérletek.”

A hacktivista szerint az internet és a technológiai ipar jelenleg teljes mértékben a megfigyelésen és az adatgyűjtésen alapszik, az anonim DAO-k pedig megoldást jelentenének az ingyenes, cenzúrázatlan és szuverén online szervezetek létrehozására.

A DAO-kat érintő kritikák

A DAO-k célja olyan rendszerek létrehozása, ahol az egyéni racionális viselkedés optimális eredményekhez vezet az egész szervezet számára. Ezt az egyensúlyt nehéz megteremteni a decentralizáció és a hatékony döntéshozatal között. A DAO-k irányítása jelentős kihívást jelent a decentralizált pénzügyi szervezetek számára, ahogyan azt néhány hete a Compound esetében is láthattuk.

A vezetési kihívások a hagyományos hierarchiák hiányából fakadnak, ami a vezetői szerepek és a felelősök tisztázatlan helyzetéből ered. A tokenek egyenlőtlen felosztása potenciálisan központosíthatja a vagyont néhány szereplő kezében, ez pedig ellentmondhat a decentralizációs elveknek. Az elmúlt időszakban a Compund Finance mellett az Uniswap is ezzel a problémával kellett szembesüljön.