Kidurrant a nagy metaverzum-lufi

A metaverzumnak az emberiség új, fényes jövőjét Kellett volna elhoznia. Nem mással, mint Mark Zuckerberggel az élen. A Citi kutatói szerint ötmilliárd felhasználót kellett volna már fogadnia, és 13 billió dolláros értékre kellett volna nőnie. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy mindenki túlságosan sokat várt ettől a projekttől, legalábbis előreszaladtak az időben. Az egykori Facebook, most már Meta cégének metaverzumos részlege csak az elmúlt ngyedévben 4,5 milliárd dollárt veszített és eddig létezése óta már 46 milliárd dolláros veszteségben van. Az elvileg felnőtteknek szóló metaverzumos zászlóshajó-projekt, a kisebb gyerekek körében lett népszerű.

Így nem meglepő módon a kriptós metaverzum szektor is egy hatalmas, kipukkadt buborék jellemzőit hordozza. Legalábbis ha azzal igyekszünk mérni, hogy mennyibe kerülnek az olyan metaverzumos eszközök, mint a telkek, metaverzumos pénzek vagy karakterek a világokban. Vegyük például a The Sandboxot, egy metaverzumot, amely egykor több mint 7 milliárd dollárt ért. Augusztus 8-án a DappRadar szerint a tranzakciós volumene a 2022-es 117 millió dolláros csúcsról 99,9%-kal, kevesebb mint 8000 dollárra esett vissza.

De akkor sem lesz jobb a kép, ha a The Sandbox NFT eladásait vizsgáljuk. 2021. november 24-én még 10,2 millió dolláros értékben kereskedtek a The Sandbox NFT-kkel. Idén augusztusban viszont bármelyik átlagos napon a 2021-as gyűjteményekből származó NFT-kkel kevesebb, mint 10 ezer dolláros értékben kereskedtek. Ez több mint 99,9%-os csökkenés.

Minden mérőszám szerint bedőlt a metaverzum

Ott van például a Decentraland, az egyik legrégebbi kriptós metaverzum. Napi tranzakciószáma 99,9%-kal csökkent, a 2021. november 29-i 2,5 millió dollárról kevesebb mint 5000 dollárra egy átlagos napon ebben a hónapban. Más metaverzum világok sem jártak jobban. Az Axie Infinity kereskedési volumene 99%-kal csökkent a 2021. szeptember 30-i közel 1 milliárd dollárról mára kevesebb mint 2 millió dollárra. A metaverzumos tranzakciók a 2022. április 6-i 672-ről 99%-kal csökkentek az e havi átlagosan kevesebb mint ötre. A League of Kingdoms tranzakciói még sikersztorinak nevezhetőek, ezek “csupán” 90%-kal csökkentek a 2022. március 19-i csúcshoz képest. Szinte minden létező indikátor szerint hatalmasat veszítettek népszerűségükből a kriptós metaverzumok. Nézhetjük az aktív tárcák számát, a földterületek újraértékesítését vagy éppen a skinek értékét.

A MasterCoin és a NextCoin 2013-as coinkibocsátási modelljét követve számos kriptós metaverzum értékesített saját tokent, amely játékon belüli fizetőeszközként és irányítási tokenként funkcionál. Szinte az összes ilyen metaverzumos token ára, akárcsak a digitális világokon belüli felhasználói elkötelezettségi statisztikák, legalább 90%-kal csökkentek a csúcspontjaikhoz képest. A különböző metaverzumos valuták grafikonja 2021 november közepétől napjainkig 90%-ot meghaladó csökkenést mutat. A Decentraland MANA, az Axie Infinity AXS és SLP, a The Sandbox SAND, a Yield Guild Games YGG, a Vulcan Forged PYR, a Metahero HERO, a GensoKishi Metaverse MV, a DeFi Land DFL és az NFT World WRLD mind 90% feletti mértékben csökkent árfolyamában 2021 november közepe óta.

A két éve tartó hanyatlás ellenére még mindig vannak metaverzum-hívők. Különösen a milliárdos alapító, Mark Zuckerberg. Személyesen tízszer nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a CoinMarketCap által kategorizált összes metaverzumos token együttes piaci kapitalizációja. Zuckerberg és a Meta Reality Labs részlege azonban már-már fanatikus módon akarja, hogy ez sikerüljön. De hogy összejön-e neki valaha még ebben az életében, azt nem tudni.