A Canto blokklánc már másfél napja nem működik

A Canto blokklánc már több mint másfél napja nem működik, és a csapat augusztus 12-én délutánra ütemezett be egy frissítést a hiba kijavítására.

A Canto, a Cosmos alapú Layer-1-es blokklánc azt közölte, hogy augusztus 12-én tervez egy frissítést végrehajtani a folyamatban lévő 35 órás kiesés kezelésére, amelyet állítása szerint “egy konszenzusprobléma” okozott.

A 2022 augusztusában indított Canto egy engedély nélküli, általános célú blokkláncként működik. A hálózatot decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásokhoz tervezték, amely Ethereum Virtual Machine (EVM) kompatibilis is. A CantoScan block explorer szerint a Canto blokklánc már több mint egy napja nem működik, az utolsó tranzakció, a 10847516 blokknál augusztus 11-én 2:29-kor történt.

Az Etherscan azt is mutatja, hogy az elmúlt 35 órában nem volt új tranzakció a Cantón, és az elmúlt 48 órában is csak két tranzakció volt.

Canto

Egy augusztus 12-i frissítésben, amelyet a Canto hivatalos közösségi média fiókján, az X-en tettek közzé, a csapat megerősítette a problémát, és közölték, hogy ideiglenesen leállították a láncot.

Canto

A Canto azt állítja, hogy “egy konszenzussal kapcsolatos probléma” felelős az üzemzavarért. De nem közölt más részleteket, csak annyit, hogy augusztus 12-én 14:00 órára tervezik a “frissítést a probléma megoldására”. A konszenzusmechanizmus érvényesíti a tranzakciót, és hitelesnek jelöli, majd felkerül a blokkláncra.

Egy korábbi Canto upgrade lehet a probléma okozója?

Egy másik upgrade, a Callisto frissítés augusztus 9-én került fel a blokkláncra. A Canto nem jelezte, hogy hogy van-e kapcsolat a Callisto frissítés és a jelenlegi kiesés között.

A folyamatban lévő kiesés ellenére a Canto szerint a felhasználóknak nem kell megijedniük, és amint a konszenzusprobléma megoldódik, várhatóan minden szokásos funkció a megszokott módon működik majd.

Minden pénzeszköz biztonságban van. Amint a lánc újraindul, a felhasználók a szokásos módon hozzáférhetnek minden tevékenységhez.” – emelte ki a a Canto.

A Canto blokklánc eredetileg 2023 szeptemberében tervezte az Ethereum hálózatra való áttérést, és Layer 2-es hálózattá vált volna. Ezt a döntést azonban 2024 márciusában visszavonták, és továbbra is megmaradt Layer 1-es blokkláncnak.

A DefiLlama adatai szerint a blokkláncon 2023 februárjában megugrott az aktivitás. De azóta lefelé csúszott a rangsorban, és most a 80. legnagyobb blokklánc a teljes lekötött érték alapján.