Lelepleznél egy csalást? Az amerikaiak milliókat fizetnének érte

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) Whistleblower Programja, amelyet a Dodd-Frank törvény alapján hoztak létre 2010-ben, lehetőséget kínál arra, hogy jelentős pénzügyi jutalmakat szerezz az értékpapírtörvény megsértésének bejelentésével. Azon túl, hogy helyesen cselekszel, egy egész életet megváltoztató pénz ütheti a markod, miközben védve vagy a megtorlástól is.

Ez az útmutató végig vezet a lépéseken, ami ahhoz szükséges, hogy bejelents egy csalást a SEC-nél.

Ki lehet bejelentő?

Nem kell bennfentesnek lenned ahhoz, hogy rávilágíts a csaló tevékenységekre. Míg az alkalmazottak, a beszállítók és a vállalathoz szorosan kapcsolódó egyéb személyek nagyobb valószínűséggel férnek hozzá a fontos információkhoz, a SEC nem korlátozza, hogy ki jelentheti be a jogsértéseket. Ezenkívül ráadásul nem kell még amerikai állampolgárnak lenni sem. Valójában a visszaélést bejelentők által leleplezett csalások nagy része pont a globális pénzügyi tevékenységekhez kapcsolódik. A tisztviselők multinacionális szervezetek általi vállalati megvesztegetése viszonylag mindennapos.

Mindaddig, amíg hiteles, eredeti információid vannak az értékpapír-törvény megsértésével kapcsolatban, lehetsz bejelentő. Ez azt jelenti, hogy a befektetők, elemzők és még az érintett felhasználók is fontos szerepet játszhatnak egy-egy csalás feltárásában. És nem mellesleg ezért pénzt is kaphatnak.

Milyen információkat vár a SEC bejelentőktől?

Ahhoz, hogy a bejelentőnek minősülj a SEC szemében, az általad szolgáltatott információknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak:

  • Eredeti információnak kell lennie. Olyan információnak, ami a Tőled vagy elemzésedből származik, és a SEC előtt még nem ismert.
  • Értékpapírtörvény megsértésének kell a középpontban lennie. Az információnak a szövetségi értékpapírtörvények megsértésére kell vonatkoznia.
  • Jelentős díjat fizethetnek, de csak ha az ügy sikeres végrehajtási intézkedéshez vezetnie, ahol a SEC 1 millió dollárt meghaladó pénzbírságot tud beszedni. Bár ez soknak tűnhet, a valóságban ez szinte minden nap megtörténik a közismert nevekkel is. A SEC rendszeresen bírságol olyan nagy neveket is, mint a Morgan Stanley, a Wells Fargo, a Goldman Sachs és több tucat jól ismert és jól tőkésített amerikai vállalat.

A jelenthető információk például a következő ügyben szolgálhatnak bizonyítékként:

  • Pénzügyi csalás vagy téves állítások a cég bejelentéseiben.
  • Bennfentes kereskedelem.
  • Külföldi korrupt gyakorlatok.
  • Az értékpapírok árának manipulálása.
  • Ponzi-sémák és más csalárd befektetési programok.

Mennyi pénzt kereshetsz SEC bejelentőként?

A visszaélést bejelentő személyek pénzügyi ösztönzői igen nagy összegekre rúghatnak ma már.

A 2023-as pénzügyi évben a SEC közel 600 millió dollárt ítélt oda 68 személynek, beleértve egy rekordösszegű 279 millió dolláros jutalmat amit egyetlen bejelentőnek utaltak át. A SEC bejelentői díjai a bejelentő információi alapján beszedett pénzügyi szankciók 10%-30%-a között mozognak.

Íme néhány figyelemre méltó eset, amikor jelentős összeget osztott ki a SEC:

  • 279 millió dollár: A SEC történetének legnagyobb kifizetett díja, amelyet egy bejelentőnek ítéltek oda, akinek információi és segítsége kulcsfontosságú volt a SEC végrehajtási intézkedésénél és egy másik szövetségi ügynökség feladataihoz kapcsolódó intézkedés sikerénél. A célpont ebben az ügyben a svéd Ericsson távközlési vállalat volt, amely elismerte, hogy kenőpénzt fizetett Kínában, Vietnamban és Dzsibutiban.
  • 104 millió dollár: Hét bejelentő között osztotta meg a díjat a SEC egy szervezet több joghatóságon belüli leányvállalatainál történt visszaélések bejelentéséért.
  • 37 millió dollár: egy bejelentőnek járt, akinek információi és segítsége sikeres SEC végrehajtási intézkedéshez vezetett. A bejelentő tudomást szerzett a helytelen magatartásról, és meghozta azt a nehéz döntést, hogy jelentse aggályait. Ez az egyén, akit még megtorlás is ért a visszaélések bejelentéséért, döntő szerepet játszott a végrehajtási eljárás végső sikerében.
  • 12 millió dollár: két bejelentőnek járt, akik kiegészítő információkat szolgáltattak egy folyamatban lévő csalásról.

Ezeket kell tenned, ha lelepleznél egy csalást

  1. Gyűjts bizonyítékot: Gyűjts össze minél több információt és dokumentációt. Minél részletesebb és megalapozottabb a bizonyítékod, annál erősebb lehet az ügyed.
  2. Tipp benyújtása: Adatait beküldheted a SEC-nek az online TCR (Tips, Complaints and Referrals) rendszeren keresztül, postai úton vagy faxon. Dönthetsz úgy, hogy névtelen maradsz, ha ügyvéded képvisel. Valójában minden cselekmény esetén bölcs dolog ügyvéd segítségét kérni, mivel ők segíthetnek a beadvány elkészítésében oly módon, hogy az megfeleljen a SEC kifizetési követelményeinek is.
  3. Nyomon követés: A benyújtás után tartsd a kapcsolatot a SEC Whistleblower Hivatalával. A vizsgálat során szükség lehet további együttműködésére is.
  4. Díj igénylése: Ha a SEC felhasználja az adataid, és több mint 1 millió dollárnyi bírságot szed be, pályázhatsz a díjra. A SEC értesítéseket tesz közzé a hatálya alá tartozó intézkedésekről a jogosult végrehajtási intézkedések kapcsán.

Miért kell bejelenteni a visszaéléseket?

A visszaélések bejelentése nemcsak a befektetők védelmében és a tisztességes piaci feltételek fenntartásában segít, hanem jelentős pénzügyi jutalmakat is kínál. A SEC programja biztosítja a bizalmas információ kezelést, és erős megtorlás elleni védelmet is biztosít. Így a visszaélések bejelentői magabiztosan jelenthetik a jogsértést anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól.