A Facebook felfüggesztette egy neves brit biológus profilját miután az olimpiai boksz botrányról posztolt

A Facebook törölte a híres brit biológus, Richard Dawkins fiókját, miután azzal kapcsolatban posztolt, hogy a genetikailag férfi bokszolóknak nem kellene megengedni, hogy nőkkel mérkőzzenek meg az olimpián.

Szombat reggel, azaz augusztus 10-én, Dawkins az X-en ejtett szót a megdöbbentő cenzúráról – mondván, hogy nem indokolták meg a fiókja váratlan módon történő eltávolítását.

Richard Dawkins brit biológus X

“Az egész @facebook fiókomat törölték, látszólag (indoklás nélkül) azért, mert azt tweeteltem, hogy az olyan genetikailag férfi bokszolók, mint Imane Khalif (XY kromoszóma vitathatatlan) nem küzdhetnek nőkkel az olimpián. Természetesen a véleményem nyitott a civilizált vitára. De nyílt cenzúra?”, írta az azóta már törölt tweetben Dawkins.

A közösségi média valósággal felrobbant az olasz Angela Carini és az algériai Imane Khelif közötti női olimpiai ökölvívó mérkőzés után, amelyen Carini mindössze 46 másodperc után feladta a küzdelmet, miután Khelif erőteljes ütéseket mért rá.

Tudniillikk, a Nemzetközi Bokszszövetség eltiltotta Khelifet és egy másik bokszolót, Lin Yu-tinget a tavalyi ökölvívó-világbajnokságról, mivel megbuktak a nemi teszteken.

“Ez a vizsgálat egyértelműen azt mutatta, hogy egyik sportoló sem felelt meg a szükséges kritériumoknak és úgy találták, hogy versenyelőnyben voltak más női versenyzőkkel szemben” – áll az IBA közleményében.

Továbbá Umar Kremlev, az IBA elnöke, a TASS orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a DNS-tesztek “bebizonyították, hogy XY kromoszómájuk van, ezért kizárták őket a sporteseményekről”.

A parázs vita közepette nehéz igazat tenni a saját nézeteiket védő felek között, viszont a szólásszabadság korlátozása meglehetősen ellentmondásos húzás volt a Facebook részéről.

Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen skandalum a 2024-es párizsi olimpiai játékokkal kapcsolatban. Már az olimpia megnyitója is sokaknál kiverte a biztosítékot, amit a Szajna vízminősége és az olimpikonok elszállásolásával kapcsolatos kivetnivalók csak tetéztek.