Rekordszámú kriptocég áramlik Törökországba az új szabályozások ellenére

Törökország új kriptovaluta szabályozásai ellenére 47 cég, köztük a Binance TR és az OKX TR, mutatott komoly érdeklődést. A szabályozások ellenére az ország kriptoszektora továbbra is vonzó célpont a nagy kriptotőzsdék számára, amit a magas elfogadottsági arány is erősít.

Törökország kriptoszektora jelentős növekedés előtt áll

Törökország Pénzpiaci Felügyelete (CMB) bejelentette, hogy 47 kriptocég nyújtott be engedélykérelmet az új szabályozások alapján. A jelentkezők között olyan neves tőzsdék is szerepelnek, mint a Bitfinex, a Binance TR, az OKX TR és a Gate TR.

A Gate TR marketingmenedzsere megerősítette, hogy a cég benyújtotta engedélykérelmét, miután a Gate.io törökországi leányvállalataként működik. Az új török szabályozás, amely a tőkepiacról szóló törvény módosításaira épül, július 2-án lépett hatályba, és keretet biztosít a kriptoeszköz-szolgáltatók számára.

Növekvő érdeklődés a Török kriptopiac iránt

A CMB közleménye szerint az engedélykérelmet benyújtó cégeket, valamint azokat, amelyek felszámolják tevékenységüket, külön listán fogják nyilvánosságra hozni. Fontos megjegyezni, hogy a „már működők listáján” való szereplés nem jelent automatikus engedélyezést. A cégeknek további jogi követelmények teljesítése után formális jóváhagyást kell kérniük a végleges engedély megszerzéséhez.

Törökország kriptoszabályozásai

Törökország két fő kriptoszabályozása közül az elsőt a Török Köztársaság Központi Bankja hozta létre 2021-ben, amely gyakorlatilag megtiltotta a kriptovaluták fizetőeszközként való használatát, mivel azokat nem tekintik törvényes fizetőeszköznek. A második szabályozás a Pénzmosás Elleni Küzdelem jegyében született, melyet a Pénzügyi Bűnüldözési Igazgatóság irányít.

Az új szabályozások és a jelentős piaci érdeklődés annak ellenére alakult ki, hogy Törökországban korábban nem volt átfogó kriptoszabályozás. Figyelemre méltó, hogy az ország korábbi, nem éppen ideális szabályozási környezete ellenére az egyik legmagasabb kriptoelfogadási aránnyal büszkélkedhet világszerte.

Egy 2023 végi Chainalysis jelentés szerint Törökország a negyedik legnagyobb kriptopiac a világon, megelőzve Oroszországot, Kanadát, Vietnámot, Thaiföldet és Németországot. Ez a növekvő érdeklődés arra ösztönzi a külföldi kriptocégeket, hogy belépjenek a török piacra.

A Chainalysis szerint Törökország viszonylag magas kriptoelfogadási szintje nem meglepő, figyelembe véve az ország makrogazdasági helyzetét és a fiatal lakosság innováció és technológia iránti érdeklődését.