Donald Trump felvázolta, mi lesz, ha nem őt választják meg

Donald Trump elmondása szerint kitörhet a harmadik világháború, az Egyesült Államok pedig gazdasági válsággal nézhet szembe, ha nem ő nyeri meg az elnökválasztást.

A volt amerikai elnök úgy gondolja, Biden politikája gazdasági összeomláshoz és globális konfliktushoz vezeti az országot. Meggyőződése, hogy a Biden-Harris kormány vezetése miatt az USA egy hatalmas gazdasági összeomlás szélén ácsorog. Sajtótájékoztatóján még azt is megjósolta, hogy az ország munkanélküliségi mutatói akár 25%-ra is felszökhetnek. Hozzátette, hogy háborúba kerülhetünk, ahol olyan fegyvereket használnak majd, „amilyeneket eddig még soha senki nem látott”. Az idei elnökválasztás az utolsó esély Amerika számára, hogy „vissza tudják húzni az országot a szakadék széléről”.

De nem mindenki ért egyet Trumppal

Noha Trump megjegyzései egyáltalán nem újkeletűek, az adatok nem feltétlenül igazolják vészjósló állítását. Jelenleg a munkanélküliségi ráta 4,3%-on áll, és a globális feszültségek ellenére pedig nincs szilárd bizonyíték arra, hogy kitörne a harmadik világháború. A közgazdászok szerint a GPD-növekedése továbbra is lassulni fog, ám 2025-re ismét felgyorsulhat, ahogy az infláció enyhül és a Fed csökkenti a kamatlábakat. Több szakember egyébként már most sürgősen kamatot csökkentene – erre azonban jelenleg kicsi az esély, mivel az amerikai indexek a regenerálódás jeleit mutatják.

Kapcsolódó: A Federal Reserve válságkezelése eltér a korábban látott gyakorlattól

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy nem mindenki osztja Trump véleményét, és úgy gondolják, az ilyen kijelentések inkább politikai célokat szolgálnak, mintsem a valós helyzetre alapoznak. Emellett az aktuális közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Trump népszerűsége ugyan erős, nem feltétlenül biztosítja számára az elnökválasztási győzelmet. Mindenesetre az amerikai politikai helyzet továbbra is feszült, és az elnökválasztás közeledtével várhatóan további hetes vitákra lehet számítani a gazdaság és a külpolitika kérdéseiről.

Kapcsolódó: Fej-fej mellett Kamala Harris és Donald Trump

A hétfőn tapasztalt globális pénzügyi vérfürdőt követően csütörtök estére egyenesbe jött a kriptovaluta-piac és a hagyományos tőzsde is. A következő hónapot egyértelműen a makrogazdaság irányíthatja, az esetleges kimenetelről és a várakozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.