Teljes vagyonbefagyasztást rendeltek el a kriptokirálynő vagyonára

A londoni legfelsőbb bíróság döntött a több mint hat éve eltűnt „kriptokirálynő”, Dr. Ruja Ignatova vagyonának globális befagyasztásáról. Ignatova a OneCoin alapítója, amelyet minden idők egyik legnagyobb kriptós átverésének hívhatunk és amellyel ő és társai több mint 4 milliárd dollárt kerestek. A befagyasztási végzés azután született, hogy a OneCoin befektetőinek egy csoportja kártérítést kért a OneCoin átverésből származó veszteségeikért. A Mishcon de Reya ügyvédi iroda képviseli a csoportot, és az egyik befektető, Jennifer McAdam viszi az ügyet.

A befagyasztás konkrétan azt jelenti, hogy nem lehet az eltűnt nő vagyonával kapcsolatban tranzakciókat végrehajtani. A döntés Robert MacDonald és Christopher Hamilton üzletembereket is érinti, de két, Ignatova lakásvásárlásáiban segédkező guernsey-i cég is szembesül a következményekkel. A OneCoin promóterei, Kari Wahlroos, Muhammad Zafar, Moynul Islam és Monirul Islam szintén a befagyasztás hatálya alá tartoznak.

A kriptokirálynő lehet, hogy már sosem kerül elő

Ignatova ellen 2017-ben emeltek vádat többek között pénzügyi csalás, értékpapírcsalás és pénzmosásra való szervezkedés miatt. Viszont a hatóságoknak továbbra sincs információjuk a nő hollétéről, a kriptoszektorban komoly találgatás folyik arról, hogy mi is történhetett vele. Vannak akik szerint a bolgár maffia megölte már, mások szerint egy thaiföldi szigeten tengeti mindennapjait. Akárhogy is, a hatóságok keresik, nemrégiben az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI megemelte az eltűnt kriptokirálynő elfogását segítő információkért járó pénzösszeget. Ruja Ignatova évek óta előkelő helyen van az FBI és Európa legkeresettebb személyeinek listáján. Az FBI eredetileg 100000 dollárt ajánlott fel az Ignatovával kapcsolatos információkért, de azóta 5 millió dollárra, azaz 4 millió euróra emelte az összeget. Ezt az amerikai külügyminisztérium határokon átívelő szervezett bűnözés elleni jutalomprogramja finanszírozza.

Az FBI közleményében elárulta, hogy Ruja német útlevéllel rendelkezhet, ami lehetővé tenné számára az Egyesült Arab Emírségekbe és Európa nagy részébe való beutazást. Ignatova legutóbbi megerősített útja a bulgáriai Szófiából a görögországi Athénba vezetett 2017-ben. Az FBI azt is feltételezi, hogy állítólag plasztikai műtéten eshetett át, hogy elkerülje a hatóságok figyelmét. A OneCoin társalapítója, Karl Sebastian Greenwood 2022 decemberében bűnösnek vallotta magát a manhattani szövetségi bíróságon. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Ignatova volt a OneCoin fő vezetője, míg Sebastian volt a globális főforgalmazó. Ő irányította azt az MLM hálózatot, ami a OneCoin elosztását kezelte. A hatóság szerint Sebastian havonta 20 millió euró körül keresett. 2023. szeptember 22-én Edgardo Ramos amerikai kerületi bíró végül 20 év börtönbüntetésre ítélte a férfit és 300 millió dollár vagyonelkobzást is elrendelt.