A világon másfélszer annyi milliomos él, mint Magyarország lakossága

Bár a globális vagyoni egyenlőtlenség alakulása vegyes képet mutat, a dollármilliomosok száma világszerte folyamatosan növekszik, és az előrejelzések szerint a tendencia a legtöbb országban folytatódni fog. Számos fejlett államban több milliomos található, mint egyes országok teljes népessége.

A Legutóbbi éves jelentésében a svájci UBS bank rávilágított, hogy a vizsgált 56 országból 52-ben a milliomosok száma 2028-ig egészen biztosan növekedni fog. De melyek ezek az országok, és hány milliomosnak adnak otthont? 

Országok, ahol a milliomosok száma meghaladja más nemzetek lakosságát

A világon több mint 15 millió dollármilliomos él, ami több, mint egész Ruanda, a föld 28. legnépesebb országának lakossága. Pallavi Rao, a Visual Capitalist munkatársa azon nemzeteket hasonlította össze, ahol a legalább 1 millió dollárral rendelkezők száma közel azonos, de kicsivel több, mint más országok teljes népessége.

Az alábbi szemléletes grafikon forrását a Henley & Partners és a Világbank 2024-ig érvényes adatai adják. Fontos, hogy a statisztikában az számít milliomosnak, aki legalább 1 millió dollár likvid befektethető vagyonnal rendelkezik. A lista élén az Egyesült Államok szerepel, ahol több milliomos él mint Magyarország lakosságának fele. A szám, amely kicsivel több, mint Írország teljes lakossága, megközelíti az 5,5 milliót és évről évre növekszik.

Bár egyetlen más országban sincs ilyen magasan a gazdagok száma, érdekes kontextusba helyezni, hogy hányan is vannak szerte a világon. Kínában például 860 ezer 1 millió USD-vel rendelkező vagyonos él, ami több, mint a dél-amerikai Guyana lakosainak száma. A világ harmadik legnagyobb gazdasága, Németország is előkelő helyet foglalhat el a listán a maga 800 ezer milliomosával.

A legérdekesebb minden bizonnyal Svájc, ahol az 1 milliót birtokló lakosság megközelíti a 430 ezret, ami megfelel Izland teljes lakosságának. Svájc lakossága 8,7 millió fő körül mozog, ami azt jelenti, hogy minden 20. svájci lakosból egynek több mint 1 millió dollárnyi befektethető vagyona van.

Évről évre több lesz a milliomos

Ahogy azt a bevezetőben olvashattad, a gazdagok száma évről évre növekszik. Az alábbi ábrán látható, hogy számos országban a dollármilliomos réteg mérete jelentősen emelkedett. Az elemzett államokban 2000-ben 14,7 millió dollármilliomos volt. Ez a szám 2023-ra elérte az 58 milliót, ami a húsz év alatt négyszeres növekedést jelent.

Ha ezt a meredek trendet összevetjük a szélsőséges szegénység elleni küzdelemmel akkor azt láthatjuk, hogy a globális szegénységi küszöb alatt élők száma, amely ma napi 2,15 dollár, sokkal lassabban csökkent. A századfordulón 1,7 milliárd ember élt mélyszegénységben, míg ma körülbelül 700 millió, ami körülbelül 60 százalékos csökkenést jelent.

A gazdag lakosok száma leginkább az olyan fejlődő nemzetekben emelkedett, mint Kína és India. A két országot az új gazdagok földjeként is lehetne jellemezni. 2013 és 2023 között a két országban közel megduplázódott a gazdagok száma, de számos más ország is hasonló emelkedést tapasztalt.

Szupergazdagokból sincs hiány

A bűvös 1 millió dollár elérése hatalmas eredmény, de eltörpül a szupergazdagok vagyona mellett, akik 100 millió vagy akár több milliárd dollár felett diszponálnak. A Visual Capitalist egy korábbi cikkében azt is bemutatta, hogy hányan és hol vannak az igazán vagyonosok. Ezt az alábbi ábra szemlélteti:

Nem meglepő módon ezt a listát is az Egyesült Államok vezeti. A világ legnagyobb gazdasága közel 10 ezer 100 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező embernek ad otthont, ami több mint négyszerese a Kínainak. Kína mindhárom mutató tekintetében jelentős lemaradásban van.

A gazdasági méret és a gazdagok száma a legtöbb esetben egyértelmű összefüggést mutat. A 12 legtöbb vagyonossal rendelkező ország közül kilenc szerepel a top 10 bruttó hazai terméket előállító ország listáján is.

A két kivétel Svájc és Szingapúr. A két állam bőven a súlya felett teljesít, bár ehhez jelentősen hozzájárul az offshore pénzügyi központ státuszuk. Adókedvezményeikkel és vagyonvédelmükkel könnyen bevonzzák a tehetős személyeket.

A dúsgazdag személyek sokszor a tőkét követik, így sokan nem egy adott országhoz, hanem a tőke minél jelentősebb gyarapodásához ragaszkodnak. Ha szeretnéd megtudni, hogy honnan hova vándorolnak a milliomosok, és mi a legkedveltebb célpontjuk, tekintsd meg a témában írt cikkünket.