Hatalmas a Bitcoin iránti érdeklődés a lakossági szegmensből

A Bitcoin és a kriptovaluták természetüknél adódóan kelendőbbek azokban az időkben, amikor a piac jól teljesít. Ez így volt 2021-ben és most 2024 tavaszán is, amikor a Bitcoin történelmi csúcsot döntött. Számos befektető akkor érkezik meg a piacra, amikor már késő és az árfolyam nem képes magasabbra menni.

Most azonban az elmúlt hetekben látott korrekciót követően egy hírszerzési portál adatai szerint a lakossági befektetők folyamatosan térnek vissza a kriptopiacra. A naponta létrehozott új tárcák száma jelentős növekedése tapasztalható.

Megújult lakossági érdeklődés tapasztalható

Az IntoTheBlock hírszerzési portál nemrégiben közzétett X-bejegyzéséből kiderül, jelentős növekedés tapasztalható az újonnan létrehozott Bitcoin-címek számában. A portál adatai szerint az új címek száma 2023 novembere óta csökkenő tendenciát mutat, ami arra utal, az elmúlt 8-10 hónapban egyre kevesebb az új résztvevő a piacon. Ebből kifolyólag kimondhatjuk, a tavaszi felfutást egyértelműen az intézmények generálták.

„Megváltozni látszik a csökkenő tendencia, ugyanis jelentősen nőtt az új címek száma az elmúlt hetekben.” – áll a közleményben

A Glassnode adatai alapján 2024 júniusára 200 000-re csökkent a naponta létrehozott új címek száma, augusztusra azonban ez a szám ismét 286 – 337 000 között mozog.

„Ez az elmozdulás a lakossági befektetők megújult érdeklődésére utal, ami kiegyensúlyozottabb piacot és erősebb alapot eredményezhet a következő növekedési szakaszhoz.” – mondta az IntoTheBlock

A Bitcoin árfolyamának és az új Bitcoim-címek számának alakulása, forrás: IntoTheBlock

Bitcoin „halálkereszt” a felfutás előtt

A halálkereszt a technikai elemzésben használt kifejezés, ami akkor következik be, amikor a rövidebb időtartamú mozgóátlag fentről lefelé keresztezi a hosszabb időtartamú mozgóátlagot. Ez a kereszt általában a lehetséges hosszú távú árfolyamcsökkenésre utal, ugyanakkor pillanatnyi bekövetkezése szolgálhat katalizátorként is.

A CoinGecko adatai szerint a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama a hétfői összeomlás közepette egészen 49 200 dollárig esett vissza, ugyanakkor európai idő szerint péntek éjszaka az eszköz a 63 000 dolláros ellenállást közelítette meg. Benjamin Cowen szerint az emelkedés tartóssága attól függ, hogy a Bitcoin fel tudja-e használni hosszú távon támaszként a 62 000 dolláros árszintet. Amennyiben nem, bekövetkezhet a halálkereszt az 50- és 200 napos egyszerű mozgóátlagoknál.

Ugyanakkor egyes elemzők szerint nem biztos, hogy olyan „halálos” a halálkereszt. Timothy Peterson kijelentése alapján arra következtethetünk, hogy akár a halálkereszt lehet a fellendülést beindító katalizátor. Peterson elemzéséből kiderül, hogy 2015 óta mindössze nyolc alkalommal következett be halálkereszt a Bitcoin grafikonján, 60 nappal később pedig átlagosan 18%-os emelkedésnek lehettünk szemtanúi.

A Bitcoin teljesítménye a “halálkeresztek” utáni 60 napban, forrás: Timothy Peterson

Amennyiben Peterson előrejelzése helytálló, úgy a Bitcoin az októbert 78 – 80 000 dollár környékén kezdheti meg.