Fej-fej mellett Kamala Harris és Donald Trump

Döntetlenre áll Kamala Harris és Donald Trump elnökválasztási esélye, mindkét jelöltnek 49%-ot szavaztak meg a győzelemre a Polymarket decentralizált platformon.

Harris esélyei folyamatosan emelkedtek július 21. óta, amikor Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az amerikai elnökválasztási versenytől. Miután egyébként az elnökjelölti vita lezajlott, a decentralizált platformon 45%-os esélyt adtak annak, hogy Biden nem fogja tovább „bolondítani” a jónépet. Akkor az alelnöke esélye a győzelemre 30% volt, szemben Donald Trump 64 százalékával. Ha pedig még emlékszünk rá, májusban a kriptovaluta befektetők még Michelle Obama korábbi first lady mellett tették le a voksukat.

Az állás kiegyenlítésére egy nappal az után került sor, hogy Harris kedden Tim Walzot, Minnesota állam demokrata kormányzóját választotta alelnökjelöltjének. A fogadók és a bennfentesek körében egyébként Walz ugyan benne volt a top 3-ban, de Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó tűnt a fő befutónak.

A Polymarket felhasználóit is mélyen megérintette a hír, az elmúlt héten ugyanis Shapiro 60%-os eséllyel a piac elsöprő favoritja volt, míg Walz 4%-os esélyt kapott arra, hogy alelnök legyen. Sőt, még akkor is csak 30%-ot kapott, amikor széles körben elterjedt, hogy Harris leszűkítette a lehetséges listáját rá vagy Shapirora. A Polymarket azonban a feje tetejére állt és az alelnöki kommentszekciója felbolydult, miután egy minneapolis-i riporter arról tweetelt, hogy „nagy a nyüzsgés” Walz otthonánál. Tizenöt percen belül Walz esélye 37%-ról 73%-ra ugrott. A fogadási aktivitás pedig olyannyira megvadult, hogy minden oldalfrissítéskor új esélyeket generált Shapiro és Walz számára.

Polymarket: a decentralizált fogadási platform

A Polymarket az elmúlt hetekben robbanásszerű forgalmat és népszerűséget tapasztalt, amit nagyrészt az elnökválasztási verseny és az amerikai politika hajt. A júliusi kaotikus hónapban a platform rekordméretű, 387 millió dollárnyi kereskedést bonyolított le, ami több mint háromszorosa volt a júniusi forgalomnak.

Kapcsolódó: Polymarket, a hivatásos kristálygömb – Fogadj jövőbeli eseményekre kriptó segítségével

A Polymarket-en feltüntetett százalékok gyorsan reagálnak a friss hírekre, hiszen a piaci hangulatot veszik alapul, nem pedig a közvélemény-kutatásokat. Lehetővé teszi, hogy spekulálj a valós események jövőbeli kimenetelére, és ha pontos az előrejelzésed, akár pénzt is kereshetsz.