Nő a Solana dominanciája az Ethereum felett

A SOL/ETH arány új történelmi csúcsot ért el, miközben a piac próbál magára találni, az Ethereum ETF-ek pedig bukdácsolva igyekeznek életben maradni.

A szóban forgó SOL/ETH arány azt mutatja meg, hogy egy SOL mennyi ETH-val egyenértékű, azaz segít meghatározni a két kriptovaluta relatív értékét egymáshoz képest. Például, ha a SOL/ETH arány 0,05, ez azt jelenti, hogy 1 SOL értéke 0,05 ETH-val egyenlő. Az arány kiszámításához az aktuális piaci árakat használják.

A cikk írásakor a SOL árfolyama SOL Price SOL Price 154 dollárra emelkedett a vasárnapi 110 dolláros mélypontról. A napi átlagos tranzakciók száma 46 millióra nőtt július 16-án, ami a legmagasabb szint 2022 januárja óta. Az erőteljes fellendülés a SOL/ETH arányt új csúcsra, 0,064-re juttatta, ami több mint 800%-os emelkedést jelent az FTX összeomlása utáni mélypontokhoz képest. A SOL értékének növekedése eredményeként a TVL-je (teljes zárolt értéke) 10%-kal emelkedett a hónapban, míg az Ethereumé 14%-kal csökkent, a Tron hálózaté pedig viszonylag változatlan maradt.

Nem csillapodik az ETH és a SOL harca

Az Ethereum az utóbbi időben inkább csalódást okozott a befektetőknek, hiszen jelentősen alulteljesített. Az ETH mindössze 4,36%-ot emelkedett 2024 eleje óta – szemben a BTC 32%-os és a SOL 45%-os értéknövekedésével. Az első és a második negyedév során több elemző is arra számított, hogy az Ethereum ETF-ek lesznek azok a katalizátorok, amelyek az ETH árfolyamát felzárkóztathatják társaihoz. Jóváhagyásuk óta azonban az árfolyamot jelentősen elnyomja többek között a Grayscale és a Jump Trading tömeges eladásai, amely rányomja bélyegét a befektetők hangulatára.

Eközben a Vaneck, a spot Bitcoin ETF-ek egyik első kibocsátója az Egyesült Államokban, már június végén benyújtotta Solana ETF kérelmét az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez. A kérelem még jóváhagyásra vár, az ETF elemzők úgy vélik, a végső határidő 2025 március közepe lesz, ám ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, az engedélyezési esélyek jelentős mértékben növekedhetnek.

Júliusban a Solana mémérme piaca jelentős figyelmet kapott, különösen a politikai hátterű coinok miatt. Mindeközben az AgriDex mezőgazdasági platform valós eszközöket használva bonyolította le az első határokon átnyúló kereskedelmet a Solana blokkláncon. De vajon fenntartható a július során tapasztalt aktivitás?