Satoshi Nakamoto korabeli Bitcoinokat mozgattak

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója, 2008-ban tette közzé a Bitcoinról szóló fehér könyvet. Az álnevű alkotó az első blokkok kibányászása után azonban eltűnt, személyiségét pedig a mai napig homály fedi. Az ismeretlen feltaláló Bitcoin-vagyonának köszönhetően a világ 30 leggazdagabb embere között található, Bitcoinjai azonban még sosem képezték egyetlen tranzakció részét sem.

Szerdán hirtelen életre kelt azonban egy Bitcoin-bálna, aki több mint tízéve inaktív volt. Tranzakciói keretein belül vagyonát öt új címre helyezte át, egyesek pedig elkezdtek találgatni, hogy vajon Satoshi Nakamoto kelt-e életre.

Alvó Bitcoinok keltek életre

Az ismeretlen Bitcoin-bálna 2010-ben, a Bitcoin bányászatának kezdete után egy évvel tett szert a rejtélyes vagyonra, a bányász pedig egészen tegnapig inaktív volt. Az alvó tárca 14 millió dollár értékben rejt BTC-t, a LookOnChain által gyűjtött adatok szerint 11 év érintetlenség után kerültek mozgásba az eszközök.

A felhasználó szorgosan gyűjtögette készleteit, ami mára 250 BTC-t jelent. A Bitcoin jelenlegi árfolyamával számolva ez közel 14 millió dolláros vagyon, amit az ismeretlen bálna öt tárcára helyezett át a tegnapi nap folyamán.

Ahogyan az várható volt, a szélesebb kriptovaluta-közösség is felfigyelt az eseményre. Néhányan már azt találgatják, hogy a Bitcoin misztikus feltalálója, Satoshi Nakamoto tért-e vissza. Valószínűbb azonban, hogy a bányász most talált meg egy 2010 körüli merevlemezt, és úgy döntött, áthelyezi régi blokkjutalmait egy digitális tárcára, amit jobban tud követni.

A blokklánc technológia nyomonkövethetőségének köszönhetően kiderül, a bányász BTC-vagyona 2013 májusában, a kibányászáskor mindössze 28 ezer dollárt ért, vagyis 500-szoros növekedésre tett szert csak azzal, hogy érintetlenül őrizte a digitális eszközöket.

Valami történik a háttérben

Nemcsak ez a rejtélyes bányász mozgatta meg készleteit az elmúlt napokban, hanem egy másik felhasználó is. Ugyan csupán 26 BTC volt az átutalás összege, viszont az a BTC 2012-ben került kibányászásra, akkori értéke pedig 301 dollár volt. Ez a vagyon ma több mint 1,8 millió dollárt ér, ami szintén 6000-szeres növekedésnek felel meg.

Mindeközben a CryptoQuant alapítója és vezérigazgatója, Ki Young Ju, felfigyelt arra, hogy az elmúlt 30 nap során nagyjából 22,8 milliárd dollárnyi BTC-t utaltak ki az „állandó tulajdonosi címekre”, ami egyértelműen a felhalmozás jeleit mutatja.

„Biztos vagyok benne, hogy történik valami a színfalak mögött.” – jelentette ki Young Ju

Az analitikus megjegyzései arra utalnak, hogy ezek a régóta alvó tárcák mozgása egy szélesebb felhalmozási trend részét képezhetik. Az, hogy több mint 400 ezer BTC-t helyeztek át olyan tárcákra, amik sosem regisztrálnak eladást, egy nagyobb esemény előszelét jelenthetik.

Satoshi Nakamoto misztikuma

Nem feltétlen érdemes a bálnák ellen fogadni, akik 15 éve itt vannak a kriptovaluta-piacon, és csupán elhivatottságukkal milliárdos vagyonra tettek szert. Satoshi Nakamoto az első blokkok kibányászásával jelentős mennyiségű Bitcoint halmozott fel, egyesek szerint 750 ezer – 1,1 millió BTC-vel rendelkezik. Az általa birtokolt BTC-k nagyrészt különböző tárcákon vannak szétszórva, ugyanakkor a kezdeti bányászat óta meg sem mozdultak, vagyis „érintetlenek”.

Nakamoto misztikuma tovább növeli a Bitcoin szándékát, a felhalmozás megfigyelése pedig megjósolhatja a következő piaci momentumot.