Sosem tiltották be a Bitcoin-bányászatot Kínában

A Bitcoin Magazine nemrégiben hozott le egy vendégposztot Daniel Batten tollából, aki egy kriptopárti befektető, író és elemző. Érdekes témát feszeget az írásban, amelynek fő konkluziója már az elején leírásra kerül, azaz a bitcoin bányászat sosem volt tiltott Kínában. Valójában nem csak, hogy nem tiltották be, de a kínai bányászok világelsőnek számítanak a Bitcoin-bányászat innovatív kihasználásában. Igen, a hálózati hashráta 179,2 EH/s-ról 87,7 EH/s-ra csökkent (51,1%-os csökkenés), ami látszólag megerősíti, hogy Kína betiltotta a bányászatot. Elvileg Kína a globális hashráta 46%-át adta a betiltás előtti hónapban (2021 április). Tehát a számok nagyjából egybevágnak azzal a tézissel, hogy a bányászatot betiltották Kínában. Viszont Batten úgy véli, hogy valójában nem állt le a bányászat, hanem csak volt némi szünet. Ezt az állítását alá is támasztotta néhány érvvel.

Érvek, hogy a kínai Bitcoin-bányászat tényleg nem állt le

Elsőként a nagy mainstream oldalak cikkeit vizsgálta meg. Az NBC 2021 májusában arról számolt be, hogy néhány bányász a tilalom ellenére is bányászott tovább. A New York Times 2021 szeptemberében teljes kínai tilalomról írt, miközben a kínai Bitcoin bányászat ár 22,3%-át tette ki a globális hashrátának. A CNBC aztán 2022 májusában tett közzé egy jelentést arról, hogy még mindig jelentős bányászati hashráta van Kínában. Tehát egyedül a New York Times és kisebb oldalak írtak a teljes tilalomról. De akkor mire is hivatkozott például a New York Times? Mi alapján gondolja mindenki, hogy Kínában be van tiltva a bányászat?

A 2021. szeptember 24-én közzétett és a New York Times által meghivatkozott kínai dokumentum nem tiltást vezet be, hanem moratóriumot ír elő az új bányásztelepek létesítésére. Valamint szándékot fogalmaz meg (de nem tilalmat) a meglévő bányászati tevékenység egy bizonyos időpontban történő teljes leállítására (ami három évvel később még mindig nem történt meg). A politikai álláspont szerint a Bitcoin bányásztelepeket fokozatosan meg kell szüntetni, mivel az nem támogatja a kínai kormány szén-dioxid-semlegességi céljait. További indokként említik, hogy könnyen használható pénzmosásra és nagy energiafogyasztó.

De ahogy azt Kínában vagy akár Magyarországon is megszokhattuk, a nagyvárosokban a törvényt szó szerint végrehajtják viszont a kisebb városokban és régiókban ez nem mindig van így. És mivel a legtöbb Bitcoin bányászati tevékenység Belső-Mongóliában zajlik, távol a fejlettebb régióktól, így leginkább az számít, hogy ki kit ismer. És egyébként ilyen jellegű rémhírkeltés a Bitcoin bányászathoz kapcsolódóan nem csak Kína kapcsán történt. Voltak rémhírek a Bitcoin bányászat elleni harcról Paraguay kapcsán is, de ott az illegális bányászat ellen folyt hajtóvadászat. New Yorkban is félreértelmeztek egy rendelkezést, de például Venezuela kapcsán is sok mainstream oldal a Bitcoin bányászatot hozta le, mint az áramkimaradások fő oka. Miközben utóbbiért a hatalmas korrupció és a hűtlen kezelés volt felelős.

A kínai bányászok masszívan használják a megújuló energiákat

A Bitcoin Magazine posztjának szerzője négy, Kínában működő független bányászati szervezettel beszélt (a HashX_Mining és három másik, névtelenséget kérő szervezet). Ami érdekes, hogy egyikük sem állította, hogy mindent kockáztatva bányásznak, ahogyan azt a CNBC egyik hírcikke drámaian sugallta. Sőt, a kínai hatóságok aktívan bátorítják őket, hogy oldják meg a különböző energetikai kihívásokat. Ennek keretében a bányászok aktívan dolgoznak a hő újrahasznosításán és a megújuló energiaforrásokat használják. Egy kínai bányásztól származó információ szerint a kínai gazdaság visszaesésével a nehézipar egy része elhagyta Belső-Mongóliát és Hszincsiang tartományt. Ennek következtében gyakran túlkínálat van a villamos energiából. A kínai hatóságok így nemhivatalosan felkérték a Bitcoin bányászokat, hogy az esetleges fölös megújuló energiát használják el. Akik most Belső-Mongóliában bányásznak, ők mind víz-, szél- vagy napenergiát használnak hírek szerint.

Gondoljunk Belső-Mongóliára úgy, mint Kína Texasára. Texashoz hasonlóan masszív fosszilis tüzelőanyagok felhasználó múltja van, de most gyorsabban fordul a megújuló energia megoldások felé, mint az ország bármely más része (állítólag az ország szélerőműveinek 57%-a van itt). És Texashoz hasonlóan itt is szükség volt és van a Bitcoin-bányászatra, hogy segítsen pénzzé tenni a felesleges megújuló energiát. Tehát Kínában nem tiltották be a Bitcoin bányászatot.

Egyszerűen a nagyszabású Bitcoin bányászat problémás volt Kína számára. Módot kínált arra, hogy pénzt juttassanak ki Kínából. A nagy bányászok jüant bitcoinra, majd bitcoint dollárra váltottak. Illetve a nagy bányászati tevékenység szénalapú energiát használt, ami veszélyeztette a kínai kormány környezetvédelmi céljait. Azzal viszont, hogy a 200-500 egységgel rendelkező bányászok számára lehetővé teszi a fölös megújuló energia felhasználását, segít Kínának stabilizálni a hálózatokat és pénzzé tenni a kárba vesző megújuló energiát a nagy tőkekiáramlás veszélye nélkül.