Mi történne, ha a Bitcoin-tulajdonosok 1%-a rendelkezne a BTC-kínálat 99%-ával?

A Bitcoin 2009. január 3-án jött létre, amikor Satoshi Nakamoto kibányászta a genezis blokkot, és ezzel létrehozta az első kriptopénzt. Az azóta eltelt években néhány tárcacím a készlet nagy részét felhalmozta.

A Blockchain Council szerint a bányászok több mint 19,71 millió BTC jutalomban részesültek. Nakamoto fehér könyve szerint csak 21 millió áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a legtöbb Bitcoin már forgalomban van.

A BitInfoCharts adatai azt mutatják, hogy a tárcacímek mintegy 1,86%-a – több mint egymillió – birtokolja a jelenleg forgalomban lévő összes BTC több mint 90%-át. Az úgynevezett bálnák (magánszemélyek, szervezetek) nagy mennyiségű kriptóval rendelkeznek.

A leggazdagabb Bitcoin-tulajdonosok listája: Forrás: BitInfoCharts

Caroline Bowler, a BTC Markets ausztrál kriptotőzsde vezérigazgatója a Cointelegraphnak nyilatkozva elmondta, hogy a BTC-tulajdon kis számú címre történő koncentrációja egyszerre jelent kihívásokat és előnyöket.

„Ez egyrészt aggályokat vet fel a piaci manipuláció, a központosítás és a likviditási korlátok miatt, másrészt viszont jelentős piaci befolyást, stratégiai előnyöket és exkluzív lehetőségeket biztosít ezeknek a nagy tulajdonosoknak”– mondta.

Bowler szerint a szélesebb BTC-ökoszisztéma számára a kriptók koncentrációja hangsúlyozza a decentralizáció előmozdítására és a piaci stabilitás fokozására irányuló folyamatos erőfeszítések fontosságát az egyenlőtlen vagyoneloszlással kapcsolatos potenciális kockázatok mérséklése érdekében.

Nakamoto az eredeti fehér könyvében egy decentralizált rendszert javasolt a peer-to-peer tranzakciókhoz, anélkül, hogy az pénzügyi intézményen vagy közvetítőn keresztül történne. Célja az volt, hogy visszavegye a pénzügyi ellenőrzést az elitektől.

Az Exploding Topics adatai szerint valamivel több mint 46 millió BTC-tárca rendelkezik legalább 1 dollár értékkel. Ezeknek a tárcáknak kevesebb, mint a fele tartalmaz 100 dollárnál több kriptót.

Bitcointárca egyenlegek. Forrás: Explodin Topics

A BitInfoCharts adatai szerint mindössze 4 olyan BTC tárca létezik, amelyben 100 ezernél is több coin van (1 millió BTC-ig), ez összesen 688 681 BTC-t jelent. A következő 100 legnagyobb tulajdonos összesen 2 464 633 BTC-vel rendelkezik. Ez a 104 cím együttesen a teljes kínálat 15,98%-át teszi ki.

Bowler úgy véli, hogy ha a bálnák egy kis csoportja felhalmozná a teljes BTC-készletet, az megváltoztatná az egész ökoszisztémát.

„A bitcoin 100%-ának néhány címre történő koncentrálása alapvetően megváltoztatná a Bitcoin ökoszisztéma dinamikáját” – mondta.

„Ez központosítaná az ellenőrzést, aláásná a decentralizáció alapelveit, és valószínűleg piaci manipulációhoz, bizalomvesztéshez és fokozott szabályozási ellenőrzéshez vezetne.”

Bowler szerint ezek az elméleti tulajdonosok soha nem látott hatalommal rendelkeznének a BTC-hálózat és annak jövője felett. Úgy véli, hogy az eredmény valószínűleg ártana a kriptovaluta hírnevének, és a felhasználókat a decentralizáltabb alternatívák felé terelné.

„Ha a bitcoin 100%-a mindössze néhány felhasználó kezébe kerülne, akkor valószínű, hogy elhalványulna az érdeklődés és a fejlesztés a hálózaton. A bitcoin lényege, hogy univerzális, s hogy a kereskedelmet és a felhasználást a hétköznapi emberek népszerűsítik. Ha elveszíti ezt a népszerűséget, akkor valószínűleg megjelenik egy alternatíva” – mondta.

Példa nélküli piaci ellenőrzés, de szinte semmi más

Phillip Lord, az Oobit kripto tap fizetési alkalmazás elnöke elmondta, abban az esetben, ha csupán néhány bálna birtokolná a BTC nagy részét, akkor ezek a felhasználók még nagyobb kontrollt szereznének a piac felett, de a Bitcoin-hálózatot vagy a protokollt továbbra sem tudnák megváltoztatni.

„Ez a központosítás potenciálisan hatással lehet a piacra, mivel ezek a címek a nagy tranzakciók révén befolyásolhatják a bitcoin árát. Azonban a BTC ilyen jelentős részének birtoklása nem biztosít eleve közvetlen ellenőrzést a protokoll felett, illetve nem teszi lehetővé a kód megváltoztatását” – mondta Lord.

A bálnák már most is jelentős befolyást gyakorolnak a BTC-piac dinamikájára, mivel hatalmas vagyonuk révén képesek befolyásolni a keresletet és a kínálatot. Ennek eredményeképpen a kereskedők és más, a térben tevékenykedő személyek hajlamosak szemmel tartani a bálnák által végrehajtott tranzakciókat.

Amikor a bálnák növelik a BTC-készletüket, az árak általában emelkednek, míg állományuk egy részének eladása csökkenéshez vezethet.

Forrás: CryptoQuant/Cryto India

Lord szerint különbséget kell tenni a BTC mint kriptopénz és a Bitcoin-hálózat között, amely a projekt decentralizált infrastruktúrájaként szolgál.

Míg a BTC-t mint tokent magánszemélyek birtokolhatják, addig a Bitcoin-hálózat decentralizált architektúra alapján működik.

Lord szerint decentralizált konszenzusos folyamatra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen változtatni a protokollt vagy a kódot – a BTC nagy része feletti ellenőrzésre ehhez nem lenne elég. A változtatásokat Bitcoin Improvement Proposals (BIP-k) formájában javasolják, amelyeket a közösség megvitat és felülvizsgál.

„Ahhoz, hogy egy változtatás megvalósuljon, az erre vonatkozó javaslatnak a bányászok, a fejlesztők és a csomópont-üzemeltetők széles körű támogatását kell elnyernie” – mondta Lord.

„Amint elegendő konszenzus van, a változtatások beépülnek a Bitcoin szoftver új verziójába, amelyről a felhasználók dönthetnek, hogy elfogadják-e. Ha a jelentős többség elfogadja az új verziót, a változtatások a Bitcoin protokoll részévé válnak”.

Az irányítási modell közösségi konszenzuson alapul

Jonathan Hargreaves, a Bitcoin layer-2 megoldást kifejlesztő Elastos globális üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a vagyon koncentrációja a felső 1% körében továbbra is központi globális gazdasági kérdés.

Az Oxfam International brit székhelyű nonprofit szervezet adatai szerint 81 milliárdosnak több vagyona van, mint a világ 50%-ának együttvéve.

Ha a BTC erre az útra lépne, Hargreaves szerint a „koncentráció központosításhoz vezetne”. Ez potenciálisan megváltoztathatná a Bitcoin „alapelveit”.

Nem hiszi azonban, hogy a birtokolt BTC bármilyen mennyisége plusz ellenőrzést biztosítana a hálózat felett, és az egyetlen plusz előny a gazdagság lenne.

„A bitcoin és a decentralizált valuták eredetileg nagyobb befogadást ígértek, de ez a cél nem valósult meg a várt módon. A bitcoin irányítási modellje azonban nem ad felhatalmazást a tulajdonosoknak az alapvető mechanizmusok megváltoztatására. Az olyan kulcsfontosságú elvek, mint a 21 millió érme limit és az inflációmentes jelleg megváltoztathatatlanok, így ennek az 1%-nak az előnyei a vagyonteremtés lehetőségére korlátozódnak” – mondta Hargreaves.

A BTC-kód egyes elemeit a múltban módosították vagy eltávolították. Az Operation Concatenate (OP_CAT) műveleti kódot, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy két adatkészletet egyetlen tranzakciós szkriptben egyesítsenek, 2010-ben Nakamoto biztonsági aggályok miatt letiltotta.

 „A tulajdonosi koncentráció önmagában talán nem jelent közvetlen veszélyt, de az alapok központosítása idővel potenciálisan erodálhatja ezeket az elveket” – magyarázta Hargreaves.

„Ugyanakkor elvárható, hogy ezek a közösségi szereplők, beleértve Nakamotót is, ellenállnak a konszenzus befolyásolására vagy megvásárlására irányuló kísérleteknek. Ezért úgy gondolom, hogy nem a 100%-os BTC-tulajdonlás, hanem inkább a Bitcoin-hálózat megvásárlására irányuló kísérletek jelentenek fenyegetést”.

Semmi sem akadályozza meg a bálnákat abban, hogy az összes bitcoint megszerezzék

Sasha Ivanov, a Waves Tech ökoszisztéma alapítója elmondta, hogy ebben a szakaszban nincsenek olyan mechanizmusok, amelyek „igazságos elosztást biztosítanának, és megakadályoznák a hagyományos Pareto-eloszlást”, ahol a felső tulajdonosok birtokolják az összes BTC-t.

Úgy véli, hogy a bálna címek, amelyek egy adott eszközből a legnagyobb kínálattal rendelkeznek, anyagi előnyöket biztosítanak számukra, mivel közvetve irányítani tudják az árat, és részt vehetnek a piaci manipulációban.

„A nagy tulajdonosoknak megvannak a pénzügyi eszközeik ahhoz, hogy az általuk jónak látott irányba tereljék a fejlődést” – mondta.

„Ez a Bitcoin teljes centralizációjához vezethet, mivel a közösségnek nem lesz módja ellenállni a pénzügyi ösztönzőknek, és teljes mértékben a nagy tulajdonosok egy csoportjának víziója fogja vezérelni.”