Salvador az IMF-fel folytat tárgyalásokat a Bitcoinból eredő kockázatokról

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közölte, hogy tárgyalásokat folytat Salvadorral a Bitcoin kockázatainak mérséklését célzó akciók mellett érvelve. A hivatalos közlemény szerint az IMF a salvadori hatóságokkal folytatott megbeszélései között szerepelnek az ország költségvetési kilátásainak megerősítését célzó jogszabályok megalkotása. Ezt az új kormányzati tervet egy IMF-program támogatná – olvasható a közleményben.

“Előrelépés történt a Nemzetközi Valutaalap által támogatott programról szóló tárgyalásokon, amely az államháztartás megerősítését, a banki tartalékok növelését, a kormányzás és az átláthatóság javítását, valamint a Bitcoinból eredő kockázatok mérséklését célzó törvényalkotásra összpontosít.”

Mindkét fél “előzetes megegyezésre” jutott Salvador elsődleges államháztartási egyenlegének három év alatt a GDP 3,5%-ával történő javításáról.

Továbbá az IMF szerint a Bitcoinnal kapcsolatban számos potenciális kockázat “még nem realizálódott“. Fenntartásaikat fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ország a Bitcoint törvényes fizetőeszközként használja.

“Közösen elismerik, hogy további erőfeszítésekre van szükség az átláthatóság fokozása és a Bitcoin-projektből eredő potenciális költségvetési és pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklése érdekében.”

Nayib Bukele, Salvador elnöke tavaly törvényes fizetőeszközzé tette a Bitcoint, és bejelentette egy lehetséges ” valódi Bitcoin City” létrehozását. A Bitcoin City egy olyan vulkán lábánál épülne meg, amelyet jelenleg BTC bányászatra használnak geotermikus energia felhasználásával.

Salvador hatalmas Bitcoin tartalékai

A közép-amerikai ország aktívan vásárolja a napi 1 BTC-t, még a piaci visszaesés idején is. A stratégiai felhalmozás egy kormány által ellenőrzött hideg tárcán keresztül március óta tart.

Bukele – aki általában nagyon aktív és hangos minden BTC-vel kapcsolatos dologgal kapcsolatban – megjegyezte, hogy az ország addig folytatja a BTC vásárlást, amíg az “nem válik megfizethetetlenné a fiatvalutákkal szemben“.

A Bitcoin vásárlások nyomon követése szerint a nemzet jelenleg 5834 Bitcoint birtokol 323 millió dollár értékben. Azonban olyan hírek keringtek, hogy Salvadornak a korábbi becsléseknél jóval több Bitcoin tartaléka lehet. Továbbá egy felmérés megjegyezte, hogy a salvadoriak mintegy 12%-a használta a Bitcoint napi szinten áruvásárlásra 2023-ban.