20 havi csúcson a Bitcoin volatilitása, ugyanakkor itt lehet a várva várt fordulat

A Bitcoin volatilitása az eszköz értékének gyakori és jelentős változásaira utal egy adott időkereten belül. A kriptovaluták köztudottan jelentős volatilitással rendelkeznek a viszonylag alacsony kereskedési volumen miatt, ugyanakkor az elmúlt napokban tapasztalt globális vérfürdő során nemcsak a digitális valuták szenvedtek a magas volatilitástól.

A Bitcoin volatilitási indexe ugyanakkor az elmúlt 20 hónap legmagasabb szintjét érte el, miután ezermilliárdos értéke ellenére közel 20%-ot esett az értéke. A volatilitás ugyanakkor kivételes vásárlási lehetőségeket teremt – így vélekednek a kereskedők.

2022 óta nem látott szinten a Bitcoin volatilitása

A Bitcoin volatilitási indexe, vagyis a BVI, egy olyan mérőszám, ami a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyamának ingadozásait kvantifikálja egy adott időszak alatt. A napi árfolyamváltozásokból, átlagos napi árfolyamváltozásokból vagy napi szórásból számolt mutató segítséget nyújthat a befektetők számára a kockázatkezelésben, a piaci hangulat megértésében és az ármozgások előrejelzésében.

A Bitcoin volatilitási index alakulása, forrás: TradingView

A kulcsfontosságú mutató értéke az elmúlt napok eseményeit követően 2022 novembere óta nem látott szintre emelkedett, utoljára az FTX kriptotőzsde összeomlásakor közelítette meg a BVI a 100-as értéket.

Miután a Bitcoin órák alatt törte meg először a 60 000 dolláros támaszt, majd az 50 000 dolláros támaszt, az eszköz árfolyama visszapattant és egészen 54 000 dollárig emelkedett hétfő délelőtt. Cikkünk írásakor a világ vezető kriptovalutája az 57 000 dolláros ellenállás végleges megtörésével küzd.

Az év legjobb vásárlási lehetősége

Mivel nem közvetlenül a kriptoiparból érkezett ez az eladási nyomás, a befektetők rendkívül bizakodóak a visszapattanást illetően. A japán jen megerősödése ugyan megrázta a globális pénzpiacokat, a kriptovaluták fundamentálisan semmivel sem lettek gyengébbek, mint egy héttel ezelőtt, ezért sokan az agresszív vásárlás mellett döntöttek.

A Yoddha álnéven elhíresült kriptovaluta-kereskedő egyöntetűen kijelentette, hogy a hétfői szakadás az év legjobb vásárlási lehetőségét teremtette, Ed Hindi, a Tyr Capital befektetési igazgatója, pedig azon a véleményen van, hogy a kereskedők továbbra is agresszívan fognak vásárolni mind BTC-t, mind ETH-et, hogy átlagáraikat lejjebb vigyék.

Minden a japán jentől függ

Az, hogy meddig fognak esni az árfolyamok, teljes mértékben a japán jen teljesítményétől függ. A japán jen amerikai dollárral folytatott kereskedési párja visszaállt a múlt heti szintre, vagyis a jen erősödése abbamaradt.

A japán jen erősödése által megdrágult hitelek a tőkeáttételes pozíciók bezárásához vezetett mind a hagyományos pénzpiacon, mind a kriptopiacon, aminek köszönhetően a Bitcoin nyitott kontraktusok volumene közel 40%-kal esett vissza 24 óra alatt, a múlt héten mért 40 milliárd dollárról egészen 25 milliárd dollárig.

A CoinGlass adatai alapján jelenleg 1,13 a put-to-call arány, ami azt jelenti, több eladási opciót kötnek a befektetők, mint vásárlásit. Hindi ugyanakkor úgy véli, esélytelen, hogy a 45 000 dolláros szint alá süllyedjen a Bitcoin árfolyama, látva, milyen erős az 50 000 dollárt őrző bálnák pozíciója.

A Bitcoin put-to-call aránya, forrás: CoinGlass

Mindeközben RektProof álnevű kereskedő az agresszív eladás visszaszorulására és oldalazásra számít. Vivek Sen, a Bitgrow Lab alapítója ugyanakkor óriási fordulatra számít. Lehet, néhányan már az új történelmi csúcsot árazzák?