Hatalmas piacra viheti be a kriptovalutákat az Európai Unió

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), az Európai Unió pénzügyi- és kriptopiacokat felügyelő hatósága iparági visszajelzéseket kért arról, hogy az ÁÉKBV-alapok (UCITS-alapok) befektetési piacát ki kellene-e terjeszteni a kriptovalutákra. Az ÁÉKBV-k, vagyis az átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozások a befektetők védelme érdekében létrehozott szabályozott befektetési termékek. A kölcsönös, tőzsdén kereskedett vagy pénzpiaci alapokból álló ÁÉKBV-ket az uniós szabályozás felügyeli, de globális befektetők számára is hozzáférhetőek. Az ÁÉKBV-k 12 billió eurónyi kezelt vagyonnal a legelterjedtebb befektetési termékek az EU-ban.

Az Európai Unió nagyon nyitott lett a kriptós lehetőségekre

A kriptovaluták bevezetése erre az óriási piacra jelentős hatással lehet mind a hagyományos pénzügyekre (TradFi), mind a kriptoszektorra. Az ESMA most pedig egy ún. “Bizonyítékgyűjtési felhívással” megpróbálja kezelni a bizonytalanságokat a különböző kriptoeszközök ÁÉKBV-keretrendszer szerinti elfogadhatóságát illetően. Azaz fel akarják mérni egy ilyen nagyszabású lépés potenciális kockázatait és előnyeit. Az ÁÉKBV-alapok kriptovaluták előtti potenciális megnyitása nem az egyetlen jele az Európai Unió kriptovaluták iránti érdeklődésének. Nemrégiben a Capula Management, Európa negyedik legnagyobb fedezeti alapja 464 millió dollárt fektetett spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) az augusztus 5-én benyújtott nyilvános beszámolók szerint. A Capula székhelye az Egyesült Királyságban található, és több mint 30 milliárd dollárnyi befektetői vagyont kezel.

A bejelentés szerint a Capula összesen több mint 464 millió dollár értékű részvényt birtokol portfóliójában. A Capula legutóbbi, Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott beszámolójából kiderült, hogy 253 millió dollárnyi részesedése van a BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) és 211 millió dollárnyi a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) alapban. Kellenek is a pozitív hírek, tekintve, hogy a jelenlegi piaci visszaesés megállította a Bitcoin ETF-ekbe történő beáramlást. Az alapok augusztus 2-án 237,4 millió dollár, augusztus 5-én pedig 168,4 millió dollár nettó kiáramlást tapasztaltak. A BlackRock IBIT és a Fidelity FBTC alapja azonban a Bitcoin ETF-ek közül egyre inkább kiemelkednek és a pénzügyi tanácsadók kedvencei közé tartoznak. A Bitcoin ETF-ek 2024. januári jóváhagyása indította el az intézményi befektetések megugrását. Július 26-án a Michigan Állami Nyugdíjalap, amely az állami alkalmazottak mintegy 143,9 millió dolláros nyugdíjpénztári vagyonát felügyeli, 6,6 millió dollárt fektetett be az ARK 21Shares Bitcoin ETF-be.