Donald Trump a Bitcoinnak többet árt, mint használ

A Bitcoin 2024 konferencián Donald Trump elnökjelölt magasra tette a lécet a Bitcoinnal kapcsolatban, ugyanis elviekben kulcsfontosságú szerepet szánt a digitális aranynak az amerikai gazdaság életében. Ez azonban nem teljesen így van.

A következőkben Jason Maier, a „Progressive’s Case For Bitcoin” című könyv írója véleményét olvashatod, aki úgy gondolja, teljes Trump-mánia uralkodott az eseményen.

Maier szerint Donald Trump beszéde kulcsfontosságú pillanat lehetett volna a Bitcoin számára, hiszen a feltörekvő digitális valutára még mindig sokan „hamis pénzként” tekintenek. Trump beszéde azonban összefüggéstelen volt, a Bitcoint először hat és fél perc után említette, és többet beszélt a kriptovalutákról, mint magáról a Bitcoinról. Kétségtelen, hogy rengeteg olyan Bitcoiner van, aki szereti Trumpot és élvezettel hallgatta beszédét. De meglepően sokan vannak olyanok is, akik „az egészet annak látják, ami: egy politikus, aki a pénzért és a szavazatokért, és egy bizonytalan közösség, amely némi legitimitásért kuncsorog”. Ugyan van annak némi pozitív hatása, hogy egy vezető elnökjelölt a Bitcoinról beszél, a Bitcoin-közösség Trump támogatásával elidegenítheti magát az elnökjelölt ellenségeitől.

Nem tesz jót a Bitcoinnak a Trump-mánia?

A Bitcoin-közösség közül néhányan liberálisok, akik teljes mértékben elkötelezettek az egyéni szabadság mellett, mások konzervatívak, akik azt szeretnék, ha a kormány hatalma kisebb lenne. Azt akarják, hogy az államokat kiszorítsák a pénzügyi rendszerből, miközben éljeneznek egy politikusnak, aki azt ígéri, hogy az Egyesült Államok kormánya nevében BTC-t fog vásárolni. Érzékelhető tehát a kognitív disszonancia.

Kapcsolódó: Már a Bitcoin-közösség sem a régi

Maier továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a Bitcoin hírnevének sem tesz jót, ha a felhasználók „egy ismert szélhámos, nőcsábász, csaló és elítélt bűnöző mellett állnak ki”. Megjegyzi továbbá, hogy a legmeggyőzőbb érv, amiért Trumpot meghívták a konferenciára, az az, hogy ezzel más politikusokat is a kriptovaluta támogatására kényszeríthetik. Ez azonban rosszul is elsülhet, kifejezetten akkor, ha a zöldfülű befektetők a Bitcoint Trump támogatásával társítják. Azt javasolja továbbá, hogy mi, Bitcoinerek tájékoztassuk a nagyközönséget a kriptovaluta fontosságáról, hogy előmozdítsuk az elfogadását és a politikusokat is pozitív véleményre bírjuk.

„Trump nem közülünk való. Pillanatok alatt ejteni fogja a közösségünket, és mi fogunk rosszul járni miatta”teszi hozzá.