Fenntarthatósági gondok a Bitcoin rollupoknál: Mire számíthatunk?

A Galaxy Research szerint a Bitcoin Layer-2 rollupok hosszú távú fenntarthatósága kérdéses az adatfeltöltések magas költségei miatt.

A Bitcoin rollupok fenntarthatósági kihívásai

Egy nemrég megjelent Galaxy Research jelentés szerint a Bitcoin Layer-2 (L2) skálázási megoldások, különösen a rollupok fenntarthatósága hosszú távon komoly kihívásokkal nézhet szembe. Ezek a megoldások kezdetben ígéretesnek tűntek, mivel olcsó, gyors és decentralizált tranzakciókat tettek lehetővé. A jelentés azonban rámutat arra, hogy ezek gazdasági kihívásokkal szembesülhetnek a Bitcoin korlátozott blokkmérete és az ahhoz kapcsolódó költségek miatt.

Magas költségek és korlátozott blokkméret

A Bitcoin blokkmérete blokkonként legfeljebb 4 MB lehet. Ez jelentős kihívásokat jelent azoknak a rollupoknak, amelyek a hálózatot adat elérhetőségi (DA) rétegként szeretnék használni. A rollupok, különösen azok, amelyek zéróismeretes (ZK) proof-bizonyítást alkalmaznak, arra törekednek, hogy adataikat a Bitcoin biztonságos Layer 1 (L1) blokkláncára rögzítsék. Ezek az adatbejegyzések általában 6-8 blokkonként frissítik a láncot. Ezáltal biztosítják a tranzakciók hitelességét és a rendszer megbízhatóságát.

Azonban ezek az adatfeltöltések tranzakciónként akár 400KB-ot is igénybe vehetnek. Ez egy Bitcoin blokk kapacitásának 10%-át is elérheti. Mivel a Bitcoin blokkok 2023 januárja óta folyamatosan tele vannak, a helyért folyó verseny megugró tranzakciós díjakhoz vezethet. Ez gazdaságilag fenntarthatatlanná teheti a rollupokat.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a Bitcoin blokkméretének felhasználásával működő rollupoknak jelentős bevételt kell generálniuk a tranzakciós díjakból ahhoz, hogy fedezni tudják az adatfeltöltés magas költségeit. Például, ha a tranzakciós díj átlagosan 10 sat/vByte, akkor egy rollup, amely 400KB adatot tölt fel minden 6-8 blokkonként, körülbelül 460,000 dollárba kerülhet havonta. Ez éves szinten nagyjából 5,5 millió dollárt jelent.

Ha a tranzakciós díjak 50 sat/vByte-ra emelkednek, a rollupok költségei havi 2,3 millió dollárra nőnek. Ez éves szinten körülbelül 27,6 millió dolláros költséget jelent. Ahhoz, hogy fedezni tudják ezeket a költségeket, a rollupoknak sok felhasználóra lenne szükségük, akik hajlandóak lennének tranzakciós díjat fizetni. Ezek a díjak várhatóan 0,05 és 0,23 dollár között mozognak.

Alternatív adatelérhetőségi megoldások és újrastrukturálás

A jelentés szerint a magas költségek miatt a rollupoknak alternatív adatelérhetőségi megoldásokat kellene fontolóra venniük, mint például a Celestia, a Near vagy a Syscoin, amelyek olcsóbb lehetőségeket kínálnak. Ezek a megoldások viszont gyengíthetik a rollupok Bitcoinhoz való kötődését, és Validium láncokká alakíthatják őket, így eltávolodhatnak a valódi Bitcoin rollup koncepciótól.

Egy másik megoldás lehet, ha a rollupok Layer-3 megoldásokra váltanának, és a már létező Layer-2 vagy sidechain rendszereket használnák az adatok kezelésére. Ez segítene csökkenteni az adatfeltöltés költségeit, miközben a kapcsolat a Bitcoin hálózattal megmaradna.

A jelentés végkövetkeztetése szerint a Bitcoin rollupok jövője attól függ, hogy képesek-e megtalálni az egyensúlyt a magas költségek és a felhasználók vonzása, valamint a bevételtermelés között, miközben a hálózat biztonságát is kihasználják.