Megint megmentené a kriptoszektort a Tron alapítója

Justin Sun, a Tron elég megosztó személyiségnek számító alapítója a globális pénzügyi piacokon tapasztalható elsöprő eladási hullám közepette úgy tűnik, hogy megpróbálja menteni a szektort. Azután, hogy még alig egy hete, amikor Donald Trump a Bitcoin2024 konferenciáján beszélt, a BTC ára a 70 ezer dollárt súrolta, most alig vagyunk 53 ezer dollár felett az árfolyamban ( BTC Price BTC Price ). Így megjelent Sun, aki X-posztjában megmentőként pozicionálta magát és hangsúlyozta, nem a negatív hírek okozzák a mostani fluktuációt. Szerinte el kell utasítani a FUD jelenséget (Félelem, Bizonytalanság és Kétely) és tovább kell építkezni.

Pont ezért 1 milliárd dolláros alapot hoz létre, hogy harcoljon a FUD ellen, támogassa a befektetéseket és növelje a likviditást. A lépés válaszként érkezett azokra az állításokra, amelyek szerint Sun és egyik cége, a Huobi eléggé szűkösen állnak tőke tekintetében. Az X-en ezt Sun cáfolta, rámutatva, hogy a pletykák nem valósak, és azt állította, hogy csapatának tagjai ritkán vesznek részt tőkeáttételes kereskedésben.

Justin Sun ígért már korábban is nagyokat

A bejelentett 1 milliárdos alap terveinek részletei azonban még nem jelentek meg sehol. Sokan még azt sem tudják, hogy mit is jelent, miként valósulhat meg a FUD elleni küzdelem, a befektetések támogatása és a likviditás biztosítása. Ez főleg azért is fontos kérdés, mert Sun már dobálózott a múltban is nagy szavakkal. 2022 novemberében, amikor az FTX bedőlt és az egész iparágat halálos spirálba küldte, Sun azt mondta, hogy mentőövet dob a tőzsde csapdába esett felhasználóinak. Azt állította, hogy csapata “összeállít egy megoldást”, amely egy állítólagos holisztikus megközelítést jelentett volna. Ez a megoldás azonban soha nem érkezett meg. Aztán például egy hónappal ezelőtt Sun bejelentette, hogy “hajlandó tárgyalni” a német kormánnyal. Azután, hogy felröppentek hírek arról, hogy a hatóságok hatalmas mennyiségű BTC-t adnak el. Állítása szerint azért küzdött, hogy minimalizálja a július elején eladott 2 milliárd dollárnyi coinnak a piacra gyakorolt hatását. Ebből se lett aztán semmi.

Ráadásul a most bejelentett 1 milliárd dolláros alap ötletét a FUD elleni harcra már hallottuk valahol. A Binance alapító Changpeng CZ Zhao anno egy szándéknyilatkozattal próbálta megmenteni a csődbe ment FTX-et. A cég pénzügyi nyilvántartásának áttekintése után CZ visszalépett, arra hivatkozva, hogy a problémák túlmutatnak rajtuk. CZ most börtönben tölti négy hónapos büntetését az amerikai értékpapírtörvények megsértéséért. De egy másik legendás kriptós cégalapító is megmentőként jelent meg nehéz időkben. A Terraform Labs mára már letartóztatott alapítója, Do Kwon, 2022. május 22-én a következő, mára híressé vált tweetet tette közzé. “Több tőkét helyezek ki – stabilan, fiúk”, miközben a cége összeomlott és stabilcoinja, az UST elszakadt az amerikai dollártól.

Napokkal a tweet után az UST 40 milliárd dollárt veszített a piaci kapitalizációjából, a Terraform tönkrement, Do Kwon pedig elmenekült. Jelenleg Montenegróban tartják fogva, és most vár kiadatásra Dél-Koreának. Csábító tehát az, hogy egy kriptovállalkozó hősként jelenjen meg, ami azért veszélyes, mert sok befektető hisz is ezeknek az állításoknak. De a piaci erők ellen senki sem harcolhat. Így a befektetők jobb, ha résen vannak minden hasonló megnyilatkozás kapcsán.