Szigorú szabályozás vár a stabilcoinokra Svájcban

A pénzügyi innováció és egyáltalán a pénzügyek egyik globális központjának számító Svájc komoly lépéseket tett a stabilcoinok megfelelő szabályozása felé. A svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság (FINMA) szigorú iránymutatásokat javasolt nemrégiben. Ezek a szabályozási követelmények tekintetében a stabilcoin-kibocsátókat a hagyományos pénzügyi intézmények közé igyekeznek beállítani. A lépés célja a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos növekvő aggodalmak kezelése, valamint a befektetők védelmének fokozása.

Nagyon komoly bemutatás valószínűleg nem kell a stabilcoinokhoz, amelyek hidat képeznek a volatilis kriptovaluták és a hagyományos fiat pénzek között. Ezeket a digitális eszközöket jellemzően fiat valutákhoz, például az amerikai dollárhoz vagy az euróhoz kötik. Ez segít csökkenteni a kriptovaluták, így a Bitcoin vagy az Ethereum esetében megjelenő gyakori árfolyam-ingadozásokat. A stabilcoinok növekvő népszerűségét annak tudják be sokan, hogy képesek a digitális valuták előnyeit, például a gyors tranzakciókat és az anonimitást biztosítani, miközben az értékük stabil marad. A FINMA új iránymutatásai kulcsfontosságú fejleményt jelentenek a stabilcoinok szabályozásában Svájcban.

Ezt tartalmazza az új svájci stabilcoin-szabályozási javaslat

A javaslat több kulcsfontosságú intézkedést tartalmaz. Először is a stabilcoin-kibocsátókat pénzügyi közvetítőknek minősíti. Ezzel a FINMA ugyanazon pénzmosás elleni (AML) kötelezettségeket írja elő nekik, mint a bankoknak és más hagyományos pénzügyi szervezeteknek. Ennek a besorolásnak az a célja, hogy a stabilcoin-kibocsátók műveletei átláthatóak, a cégek pedig elszámoltathatóak legyenek. Ehhez kapcsolódóan a stabilcoin-kibocsátók kötelesek lesznek ellenőrizni a felhasználóik személyazonosságát és megállapítani a tényleges tulajdonosok személyazonosságát. Ez az intézkedés a pénzügyi bűncselekmények, például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére szolgál.

A befektetők nemteljesítéssel szembeni védelme érdekében a FINMA megköveteli a stabilcoin-kibocsátóktól, hogy bankgaranciákat biztosítsanak. Ez a követelmény a betétesek pénzeszközeinek biztonságát hivatott fokozni. Biztosíthatja, hogy a stabilcoin továbbra is megbízható digitális valuta maradjon. A kriptós közösség nem egyféleképp reagált a FINMA új szabályozására. Míg egyesek értékelik a stabilcoinok biztonságának és legitimitásának fokozására tett erőfeszítéseket, mások attól tartanak, hogy ezek a szigorú intézkedések elfojtják az ágazaton belüli innovációt és növekedést. Különösen a bankgaranciák megkövetelése váltott ki vitát. Főleg azért, mert a bankok óvakodnak belépni ebbe a szektorba és bankgaranciákat biztosítani. Svájc nincs egyedül a stabilcoinok szabályozására tett erőfeszítéseivel. Világszerte hasonló kezdeményezések vannak folyamatban, amint azt az Európai Unió szigorú új szabályozása is mutatja.

Konkluzió

A digitális eszközök szabályozására irányuló trendek azt mutatják, hogy a jogalkotók az új technológiákat biztonságosan integrálni akarják a hagyományos pénzügyi rendszerbe. Ha összehasonlítjuk Svájc megközelítését más joghatóságokéval, nyilvánvalóvá válik, hogy a svájci modell ugyan konzervatívabb, de magasabb szintű biztonságot és stabilitást is nyújt. Ha valóban ki is kényszerítik az iránymutatásokat, akkor annak messzemenő hatásai lehetnek a svájci pénzügyi piacra. Egyrészt ezek az intézkedések megerősíthetik Svájc biztonságos és megbízható pénzügyi központként való hírnevét. Másrészt a szigorú szabályozás arra késztethet néhány innovatív vállalkozást, hogy befogadóbb joghatóságokat keressenek, ami esetleg lelassíthatja Svájc élénk kriptopiacának növekedését. A FINMA javaslata a stabilcoin-kibocsátók svájci szabályozására jelentős lépés a digitális eszközök gyors térnyerése miatt felmerült szabályozói kérdések terén. Az, hogy miként alakul Svájcban a stabilcoinok sorsa az iránymutatások után, megmutathatja, hogy globálisan is mire lehet számítani.