Milliárdos kriptoveszteség: Mélyponton a Bitcoin és az Ethereum

A kriptopiacokon pánik tört ki, amikor az ether árfolyama 2021 májusa óta a legnagyobb napi esést produkálta, miközben a bitcoin árfolyama is meredeken zuhant.

Milliárdos értékű likvidációs hullám

Az elmúlt 24 órában a kriptopiacon több mint 1 milliárd dollár értékű határidős ügylet került értékesítésre. Ez az eseménysorozat a piac drámai visszaeséséhez vezetett. Az ether határidős ügyleteknél 304 millió dollár értékű pozíciót zártak le. A bitcoin esetében ez az összeg 420 millió dollárra rúgott. Emellett a Solana (SOL), Dogecoin (DOGE), XRP és Pepe (PEPE) határidős ügyletek együttesen további 75 millió dollár értékben kerültek lezárásra.

Több mint 275 000 kereskedő szenvedett el veszteséget. A legnagyobb egyéni pozíciózárás a Huobi tőzsdén történt egy 27 millió dolláros BTC/USD ügylet során. A vesztesek 87%-a long pozíciót tartott, ami azt jelenti, hogy ők az árak emelkedésére számítottak.

Drámai áresések és a piaci félelem

A bitcoin árfolyama 24 óra alatt több mint 11%-kal esett, míg az ether értéke 25%-kal zuhant, mielőtt némileg helyreállt volna. A TradingView adatai szerint ez volt az ETH legnagyobb egynapos árfolyamzuhanása 2021 májusa óta, amikor az árfolyam 3500 dollárról 1700 dollárra esett vissza.

A kriptovaluták piacát vizsgáló befektetői hangulatindex „félelem” szintre süllyedt, ami a legalacsonyabb érték július eleje óta. Ez az index a volatilitást, az árakat és a közösségi média adatait elemzi, hogy meghatározza, a befektetők inkább félnek-e – ami gyakran a piac mélypontjait jelzi – vagy kapzsik, ami a piaci csúcsokra utal.

A likvidáció okai

A likvidáció akkor következik be, amikor a tőzsde kénytelen lezárni egy kereskedő tőkeáttételes pozícióját, mert a kereskedő elvesztette a fedezetét, vagy annak jelentős részét. Ez olyankor történik, amikor a kereskedő nem tudja teljesíteni a tőkeáttételes pozícióhoz szükséges letéti követelményeket, azaz nincs elég pénze a pozíció fenntartásához.

A kriptopiacokon az eladási hullám a múlt héten kezdődött, amikor a közel-keleti geopolitikai feszültségek és a technológiai vállalatok gyenge negyedéves jelentései aggodalmat keltettek. Ezek a tényezők visszavetették a mesterséges intelligencia (AI) iránti befektetői lelkesedést, ami a kockázatos eszközök tömeges eladásához vezetett.

A japán jen hirtelen erősödése

A piaci zuhanást részben a japán jen erősödése és a Jump Trading kriptovaluta üzletágának esetleges felszámolásáról szóló pletykák okozták. A jen hét hónapos csúcsra emelkedett, mivel a Japán Bank további kamatemeléseket helyezett kilátásba, és megindult a carry trade-ek felszámolása. Emiatt a tokiói Topix 100 index 2011 óta a legnagyobb esését szenvedte el.