60 000 dollár alatt a Bitcoin árfolyama, de a grafikonok szerint itt a fordulat esélye

Viszontagságos héten van túl a pénzpiac, ugyanakkor a kriptovaluták számára hétvégén sincs szünet. A hagyományos tőzsde a COVID-19 járvány óta nem látott ekkora veszteségeket, a vezető kriptovaluták pedig szintén 10%-ot meghaladó értékvesztésen vannak túl.

Európai idő szerint vasárnap délután azonban a Bitcoin árfolyama egy fontos lélektani támasz alá csökkent, jelenleg pedig 59 000 dollár környékén talált támaszt. A technikai elemzés hívei szerint ugyanakkor ez teljesen normális, és közel a felpattanás.

Fokozódó eladói nyomás

Jelentős eladási nyomás nehezedett az elmúlt héten a Bitcoinra. A világ vezető kriptovalutája nemcsak a folyamatos makrogazdasági bizonytalansággal kell, hogy megküzdjön, hanem az Egyesült Államok kormányának értékesítési kampányával. A világ legnagyobb gazdasága nagyjából 12 milliárd dollárnyi BTC-vel rendelkezik, ugyanis a „Silk Road” -tokenek folyamatos értékesítése zajlik – valószínűleg azért, mert Donald Trump, republikánus elnökjelölt, stratégiai tartalékká tenni a „digitális aranyat”.

Cikkünk írásakor a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama 58 000 – 59 000 dollár között ingadozik, miután az elmúlt 24 órában közel 4%-ot esett az eszköz árfolyama, az elmúlt hét napban pedig több mint 13%-ot. A technikai elemzés hívei szerint azonban az eszköz viselkedése „teljesen normális”, és a Wyckoff-felhalmozási minta alapján heteken belül új történelmi csúcsra érhet a Bitcoin.

Kulcsfontosságú támaszt tesztel a Bitcoin

A Wyckoff mintázatot az 1900-as évek elején fejlesztette ki Richard D. Wyckoff, aki szerint a piacnak négy fázisa van: felhalmozás, emelkedés, elosztás és csökkenés. Wyckoff szerint az ármozgások hátterében a kereslet és kínálat közötti egyensúlyhiány miatt alakulnak ki, módszerének a lényege pedig, hogy azonosítsa a különböző piaci ciklusok fázisait.

A mai napon a Bitcoin árfolyama belépett a mintázat „teszt” szakaszába, amit a historikus adatok alapján az utolsó támogatási pont és az erősödés követhet. A Bitcoin grafikonját vizsgálva egy sikeres visszapattanást a 70 000 dollár körüli utolsó támasz jöhet, mielőtt új történelmi csúcsot érne el az eszköz.

A Bitcoin árfolyama és a Wyckoff felhalmozási mintázat, forrás: TradingView

Bonyolódó makroökonómiai helyzet

Az elmúlt héten 2,2%-ot veszített értékéből a Dow Jones Ipari Átlag, 2,5%-ot az S&P 500 és 3,8%-ot a Nasdaq tőzsdeindex. Az amerikai tőzsde a COVID-19 járvány kitörése utáni legrosszabb hetét produkálta, miután az Egyesült Államokban a munkanélküli segélykérelmek közel egyéves csúcsot értek, ezzel pedig felmerül a recesszió valószínűségének a növekedése.

A héten 80%-ra nőtt annak az esélye, hogy a szeptember 18-i FOMC meetingen a 25 helyett 50 bázispontos kamatvágást hajt végre a FED, és jelentősen nőtt annak az esélye is, hogy kettő helyett három kamatvágást eszközöljön az amerikai jegybank.

Történelmileg a Bitcoin a recessziótól való félelmek időszakában általában az amerikai tőzsdével együtt esett, vagyis a most zajló eladási hullám nem meglepetés. Számos kriptovaluta-elemző, köztük Michael van de Poppe is hasonlóan látja a jelenlegi helyzetet, ugyanakkor a recessziós nyomás enyhülése és a monetáris lazítás hatására halmozottan megindulhat felfele a Bitcoin az év utolsó harmadában.