Donald Trump Bitcoinnal rendezné az Egyesült Államok államadósságát

Bő három hónap van hátra az amerikai elnökválasztásokig, a feszültség pedig szinte már tapintható. A Bitcoin 2024 konferencián Donald Trump magasra tette a lécet a Bitcoinnal kapcsolatban, a republikánus elnökjelölt ugyanis kulcsfontosságú szerepet szán a digitális aranynak az amerikai gazdaság életében.

Trump most tovább fokozza Bitcoin-kampányát: a korábbi elnök stratégiai Bitcoin-készletet hozna létre, ezzel törlesztve az Egyesült Államok rekordnagyságú, 35 000 milliárd dolláros államadósságát. Látva a Bitcoin jelenlegi értékét, ez több mint durva kijelentés, ugyanakkor szavai erősen összecsengenek Cynthia Lummis szenátor elképzeléseivel.

Az amerikai államadósság

A US Debt Clock, élő adósságkalkulátor, szerint az Egyesült Államok államadóssága nemrégiben lépte át a 35 billió, vagyis 35 000 milliárd dollárt. Ez az érték olyan, mintha minden amerikai polgár 104 ezer dolláros adóssággal rendelkezne. Az államadósság egyszerűen az állami bevételek és kiadások közötti különbözetből fakad, ugyanakkor az adósság eredete ennél jóval bonyolultabb.

Az Egyesült Államok kormánya által vállalt pénzügyi kötelezettség kiterjed az állampolgárok, a vállalatok és a külföldi befektetők által tartott államkötvényekre, kincstárjegyekre és más állami adósságlevelekre. A belföldi államadósság, vagyis a publikus államadósság, az amerikai kormány által kibocsátott kötvényeket és más értékpapírokat jelenti, vagyis a kereskedhető adósságot. Az intragovernmentális adósság pedig az amerikai kormány különböző szervezi között fennálló kötelezettségekből áll, például a szociális biztonsági alapok és más nyugdíjalapok által tartott adósságból.

Az újabb és újabb kölcsönök drasztikus adósságnövekedéshez vezethettek, szintjét rendszerint befolyásolják a költségvetési hiányok, a gazdasági helyzet, valamint a kormányzati költekezés. A magas államadósság kérdése rendkívül forró téma, mivel hosszú távon olyan gazdasági hatásai lehetnek, mint a kamatköltségek növekedése és az infláció kockázata.

Trump megoldaná az adósságkérdést

Donald Trump, republikánus elnökjelölt csütörtök este a FOX Business műsorában adott interjút Maria Bartiromonak, ahol elmondta, a „stratégiai Bitcoin-készleten” túl a digitális eszköz használatával tenné az Egyesült Államokat ismét fizetőképessé.

Trump eszmefuttatása, habár elméleti síkon megállhatja a helyét, a számok alapján messze van még ettől a Bitcoin. Az Arkham Intelligence adataiszerint az összes forgalomban lévő Bitcoin teljes piaci értéke 1200 milliárd dollár, amiből csupán 13 milliárd dollár, vagyis kicsivel több mint 1%-a van az amerikai kormány kezében.

Hasonló Lummis szenátor terve

Trump megjegyzései rendkívül hasonlóak, mint amit Cynthia Lummis szenátor vázolt fel a Bitcoin 2024-en. A Bitcoin-párti szenátor új törvénytervezetében azt javasolja, az Egyesült Államok folyamatosan fektessen Bitcoinba, ezzel hosszú távon törlesztve az államadósságot. A jogszabálytervezet szerint az állam Bitcoin-tartalékot hozna létre, ameddig a Pénzügyminisztérium készlete el nem éri az 1 millió BTC-t. Erre Lummis szenátor öt évet szánna rá.

A törvényjavaslat fogadtatása a republikánus elnökjelölt szerint rendkívül pozitív, mivel szerinte a kriptovaluta-közösség intellektuálisan magas szintű emberekből áll. A republikánusok terve szöges ellentéte a demokratákénak, ahol korábban Joe Biden 30%-os jövedéki adót javasolt a Bitcoin-bányászatra.

Kamala Harris, aki végül a demokraták első számú elnökjelöltje lesz, nem beszél egyáltalán a kriptovalutákról. November 5-én eldől, melyik oldal nyeri ezt a „vitát”, és hogyan tovább ezután.