A fiat pénz és a kriptovaluta fő különbségei

Valószínűleg ezek már elég ismert fogalmakká váltak az elmúlt időszakban, de lehet, hogy érdemes még egyszer megnézni, hogy mi is az a fiat pénz és a kriptovaluta. És mik a fő jellemzőik illetve mik a különbségek. A fiat pénz olyan pénz, amelyet egy ország a napi tevékenységének, például a kereskedelemnek és a tranzakcióknak a lebonyolítására használ. Emögött a pénz mögött nem áll semmilyen árucikk, az értékét az ország, illetve központi bankja határozza meg. Ezt a pénzt egy országban arra használják, hogy alapot adjanak az ország gazdasági folyamatához. A fiat valuta az ország valutája; ilyen az euró (EUR) és az amerikai dollár (USD) illetve hát a jó magyar forint is. Maga a fiat szó a latin “hadd legyen” jelentésből származik, tekintve, hogy teljes egészében az ország hatóságai által kontrollált pénzről van szó.

Nem csak a kriptónak, de a fiat pénznek is komoly kockázatai vannak. A fiat pénz simán elveszíti az értékét az infláció vagy bizonyos természeti csapások, akár háború miatt. Kialakulhat hiperinfláció is, illetve a kriptókkal ellentétben, amelyek a piaci volatilitás miatt veszítenek értékükből, a fiat pénz az ország polgárainak bizalmatlansága miatt is veszíthet értékéből. A kriptovaluták ezzel szemben olyan digitális pénzeszközök, amelyeket a blokklánc hálózatokon történő tranzakciók lebonyolítására használnak. Decentralizáltak, nincs mögöttük irányító hatóság illetve a transzparenciát és biztonságot kínáló blokklánc hálózatokat használják. Nagyjából már sejthetőek a különbségek, de azért összefoglalóan nézzük meg ezeket.

Különbségek a fiat pénz és a kriptovaluta között

Decentralizáció. A kriptovaluta decentralizált, míg a fiat pénzeket a kormányzat kontrollálja. Minél stabilabb a kormány, annál stabilabb a nemzeti valuta. Ezért bármi történik egy ország gazdaságával, az kihat a fiat pénz értékére is. A kriptovaluta viszont teljesen más, decentralizált és árfolyamát a piaci fluktuáció és a volitilitás határozza meg.

A kriptovaluta létrejötte. A kriptovaluták egy részét bányászat útján állítják elő. Mint a Bitcoin bányászok, akik ezért a tevékenységükért satoshit kapnak. A hagyományos pénzek előállítása azonban másképp történik. A forgalomban lévő amerikai dollár például adósságokon keresztül van forgalomban. Az amerikai dollárokat különböző nemzetek kölcsönzik, és így a forgalom mindenütt jelen van, a bankok adósságai biztosítják a valuta forgalmát az országban. Meg hát ugye a Covid óta tudjuk, hogy egyetlen tollvonással milliárdokat lehet létrehozni a semmiből gazdasági teljesítmény nélkül.

Tranzakciók. A digitális tranzakciók során a fiat pénzek használata trükkös lehet. Az emberek törölhetik a tranzakciókat, visszafordíthatják a folyamatot, és ráadásul tranzakciós díjakat is masszívan fizetni kell. Ez korlátozza a fiat pénzek digitális használatát. A kriptotranzakciót nem lehet törölni, vagy visszafordítani, és a blokkokért sem kell fizetni. Mondjuk bizonyos tranzakciós díj itt is létezik. A fiat pénzek esetén még ki kell emelni, hogy fizikai használatuk esetén nem visszafordíthatóak és törölni sem lehet őket. Ha a készpénz A-ból B-be mozdult, nincs mit tenni.

Két további különbség

Elérhető mennyiség. Talán az elérhetőség is egy komoly különbség. A Bitcoin kínálata például limitált, 21 milliónál több nem lehet belőle. Ezzel szemben egy fiat pénzből bármennyit létre lehet hozni a semmiből. A tárolásuk is különböző. A fiat pénzeket lehet digitálisan és hagyományos formában is tárolni, ez egy kriptovaluta esetén cask digitális formában történhet tárcákon vagy kriptotőzsdéken keresztül. Ez jelentős transzparenciát és biztonságot ad a kriptóknak.

Használat és szerep. A fiat valuta jelenleg még több okból is fontos egy ország gazdaságában. Emellett a központi banki hatóságok számára lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék a pénzáramlást egy adott országban. A pénznek nincs valódi hasznossági funkciója, és nem is szűkös. Így teljes egészében a bankok ellenőrzése alatt áll, a hitelképességgel, a likviditással és a kamatterhekkel együtt. Szóval a fiat pénz valójában a központi bank pénze. A Bitcoin és a kriptovaluták ezzel szemben decentralizált pénzügyi szabadságot tesznek elérhetővé.