Milyen hatással vannak a geopolitikai feszültségek a kriptovaluták árfolyamára?

A Bitcoin volatilitása több hónapos csúcson van, és ez a hosszú és a rövid határidős kereskedőknél egyaránt felkorbácsolták a határidős kereskedőket. Mindez a geopolitikai feszültségek közepette történik, ami a biztonságos menedék iránti kereslet növekedését inspirálja. A TradFi és a kriptopiaci szereplőknek is így fel kell készülniük ezekre a hatásokra, ahogy a világ figyeli a geopolitikai tér fejleményeit.

A geopolitikai feszültségek hatása a Bitcoinra

A Bitcoin árfolyam-volatilitása nőtt, június 24. óta az árfolyam ugyanis folyamatosan emelkedik. A BiTBO adataiból kiderül, hogy utoljára május elején volt ilyen magas a volatilitási szint. Ez a mérőszám azt jelzi, hogy a BTC árfolyama milyen gyorsan ingadozik egy adott időszakon belül.

BTC volatilitás

A Coinglass adatai azt mutatják, hogy a volatilitás több mint 90 000 kereskedés likvidációjához vezetett, a kriptopiaci pozíciók felszámolásának összértéke pedig elérte a 267,95 millió dollárt. A Bitcoin piacon közel 60 millió dollárnyi long pozíciót likvidáltak, szemben a körülbelül 30 millió dollárnyi short pozícióval.

Bitcoin likviditás

Mindez az Izrael és a Hezbollah közötti folyamatos zavargások közepette történt, ami kockázatcsökkentő forgatókönyvet teremtett. A legfrissebb jelentések szerint a Hezbollah csütörtökön késő este rakétatüzet lőtt ki Izrael nyugat-galileai területeire.

Ez a jelentős eszkaláció és egy nagyobb háborútól való félelem miatt a piacokon egyre nagyobb a bizonytalanság és az aggodalom. Hasonló kilátások alakultak ki az orosz-ukrán konfliktus és az iráni-izraeli sága idején is. Ez azt mutatja, hogy a pénzügyi piacokat, beleértve a kriptopiacokat is, befolyásolják a félelmet és kockázatkerülést keltő geopolitikai feszültségek és konfliktusok.

“Az Irán Izrael elleni támadásának nagyságrendje fogja megmondani, hogy meddig fog elmenni a Bitcoin és a piacok esése.” – mondta egy elemző.

amerikai dollárindex

Eközben az amerikai dollárindex és a nemesfémek, mint például az arany, emelkednek. Az amerikai dollárindex, amely a dollár értékét méri hat külföldi valutával szemben, az elmúlt héten 0,54%-kal emelkedett. Ez a Bitcoin 5%-os zuhanását okozta a dollárral való fordított viszonya miatt. A félelem és a kockázatkerülés általános légköre hatással van a Bitcoinra, mivel a befektetők igyekeznek csökkenteni a kockázatot, és a hagyományos, biztonságos eszközök, például az arany felé fordulnak.

A következő napokban ezért kritikus fontosságú lenne a konfliktus súlyosságának nyomon követése. A globális reakciók, a piaci hangulat és a befektetői magatartás szintén befolyásolni fogja az árfolyamokat.

Mindazonáltal a geopolitikai bizonytalanság vagy konfliktus az olyan alternatív eszközöknek is kedvezhet, mint a Bitcoin. Ez ösztönözheti az elfogadást, hasonlóan ahhoz, ami az orosz-ukrán konfliktus első hónapjaiban történt.

A befektetők a Bitcoinhoz hasonló alternatív eszközökhöz fordulhatnak, mint biztonságos menedékhez, hogy megvédjék vagyonukat a hagyományos piaci volatilitástól. Ez felpörgetheti a Bitcoin és általában a kriptók iránti keresletet, ami ténylegesen növelheti az értéküket.