A globális likviditás nem várt magasságokba tör, vajon a Bitcoin is követni fogja?

A globális likviditás új történelmi csúcsot döntött meg, amikor is elérte a 95 billió dollár feletti szintet, megközelítve a 100 billió dollárt. A múltbeli adatok azt mutatják, hogy növekvő likviditás előzi meg a Bitcoin bikafutamokat, ami így árfolyamnövekedést jelezhet elő.

A Bitcoin Magazine Pro hírlap adatai szerint a globális pénzkínálat, más néven a globális likviditás, 95 billió dolláros történelmi csúcsot ugrott meg nemrégiben. A BTC befektetők és elemzők árgus szemekkel figyelik ezt a kulcsfontosságú mutatót, mivel a korábbiakban magasabb likviditás előzte meg a szignifikáns ralikat.

A globális likviditás a nemzetközi pénzügyi rendszerben keringő pénz teljes mennyiségét jelöli. Magába foglalja a főbb gazdaságok (például az USA, Kína, az EU, Japán) M2 pénzkínálatát. Az M2 jelenti a készpénzt, a bankbetéteket, a pénzpiaci befektetési alapokat és egyéb pénzügyi eszközöket.

Valósággal szárnyal a globális likviditás

Ez a szám nemrégiben átlépte a 95 billió dollárt és ezzel megközelítette a 100 billió dolláros mérföldkövet is. A korábbi történelmi csúcs szintén 95 billió dollár körül volt, amikor a Bitcoin idén márciusban 73 000 dollárral új ATH-t ért el, és 90 billió dollár, amikor a Bitcoin 2021 novemberében elérte a 69 000 dolláros árszintet.

Bitcoin Magazine Pro - Globális likviditás (M2) vs Bitcoin

A nagyobb globális likviditás ösztönzi a kockázatosabb befektetéseket, például a BTC-be való beruházást is. A múltbeli adatok erős korrelációt mutatnak a likviditás emelkedése és a Bitcoin bikafutamok között. Ennek oka, hogy a magasabb szintű pénzteremtés jellemzően kamatcsökkentésre és mennyiségi lazításra készteti a központi bankokat. Ez a dinamika a Bitcoin története során már többször is beigazolódott.

Egyes befektetők a Bitcoinra a központi bankrendszer alternatívájaként tekintenek, mivel fix kínálati ütemtervvel rendelkezik. A kriptók zászlóshajója újabb erősödésre készülhet a közeljövőben, ha a jelenlegi felfelé irányuló likviditási trend folytatódik.

Természetesen a likviditás alakulása számos tényezőtől függ, ilyenek például a különböző geopolitikai események, illetve példának okáért a BTC felezés is. Az előrejelzések mindenesetre pozitívak, így remélhetőleg a Bitcoin beváltja a hozzá fűzött reményeket. A cikk írásának időpontjában az eszköz árfolyama 62 944 dollár volt.