A Bybit elhagyja a francia piacot az EU szabályozása miatt

A Bybit kriptotőzsde a közelmúltban felmerült EU-s szabályozási problémák miatt megszünteti működését Franciaországban.

A régóta várt EU-s kriptotörvény áalakítja és szigorítja az eszközosztály kezelését. A vállalat reméli, hogy a közeljövőben visszatérhet a francia piacra, amint megszerzi a szükséges engedélyeket.

A Bybit elhagyja Franciaországot

A Bybit csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a francia piacról, az európai szabályozási fejleményekre hivatkozva. Augusztus 13-tól a francia felhasználók nem tudnak tranzakciókat végrehajtani a tőzsdén, csak a pénzkivétel lesz lehetséges.

A számlák “csak bezárási” módba lesznek korlátozva, ami azt jelenti, hogy a felhasználók nem tudnak új pozíciókat felvenni vagy termékeket vásárolni.

“Elnézést kérünk az ezzel járó kellemetlenségekért, és nagyra értékeljük az Önök támogatását és együttműködését, az erőfeszítéseinket fokozzuk a szabályozási követelményeknek való megfelelés érdekében.

– Áll a Bybit közleményében.

A bejelentés közel három hónappal azután történt, hogy a francia pénzügyi piacfelügyelet (AMF) figyelmeztette a francia kriptobefektetőket, hogy a Bybit nem regisztrált platform az országban. Ezért már 2022-ben feketelistára került.

A Franciaországban működő tőzsdéknek digitális eszközszolgáltatóként (DASP) kell regisztrálniuk, amit a Bybit nem tett meg. A szabályozó hatóság kijelentette, hogy a nyilvántartásba vétel hiánya miatt jogi lépéseket tehet a cég ellen.

Terjeszkedés és kivonulás

A hír szöges ellentétben áll a vállalat azon korábbi kijelentéseivel, amely szerint az európai pozíció megerősítése a cél. Májusban egy jelentés arról számolt be, hogy az európai piacra való betörés céljából indított kampány rendkívül sikeres. A kampány során csökkentették a befizetési díjakat, aminek eredményeképp nőtt az EUR-párok kereskedési volumene.

Még márciusban a vállalat bejelentette indulását a Holland piacon. A Bybit.nl a SATOS-szal, Hollandia egyik legrégebbi bitcoin-orientált vállalatával működik együtt.

Az európai terjeszkedés felgyorsítására azután került sor, hogy a tőzsde 2023-ban kivonult Kanada és az Egyesült Királyság piacáról, szintén az iparágat célzó szigorodó szabályok miatt.

Emellett a Bybit weboldala számos országot sorol fel olyan területként, ahol már nem áll szándékában szolgáltatást nyújtani. Ide sorolta többek között az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kínát, Hongkongot, Szingapúrt, és még több keleti országot is.

A MiCA szabályozás

A kivonulás oka a kriptoeszközök piacáról szóló európai rendelet (MiCA) bevezetése, amit az Európai Bizottság még 2020. szeptemberében vezetett be egy nagyobb digitális pénzügyi csomag részeként.

Emiatt minden tőzsdét az a kérdés foglalkoztat, hogy mi lesz az európai kriptopiaccal a MiCA után? A megoldások eltérőek, az OKX például az engedékenyebb szabályozással rendelkező Máltát választaná központként.

A MiCA szigorú iránymutatásokat határoz meg a szolgáltatók és a stabilcoin-kibocsátók számára. Az Európai Parlament 2023 áprilisában ratifikálta a szabályozást, ami két hónappal később hatályba is lépett. A stabilcoinokra vonatkozó szabályok, köztük a szigorú tőke- és likviditási követelmények idén júniusban léptek hatályba.

Franciaország 26 másik tagállammal együtt 2024. december 30-tól vezeti be a többi kriptovalutára és szolgáltatóra vonatkozó fennmaradó rendelkezéseket. Az elsődleges cél a végfelhasználók védelme a vállalatok szigorúbb ellenőrzése által.