Hogyan válhatsz globális állampolgárrá?

A nemzetközi migráció a jövőben megugorhat a geopolitikai instabilitás és az éghajlatváltozás miatt. Az elit már évszázadok óta rendelkezik azzal a tudással, amelynek segítségével nemzetközi állampolgárrá válhat, ha a gazdasági vagy politikai helyzet romlana hazájukban. A Nomad Capitalist adóstratégiai és bevándorlási tanácsadó cég ezt a tudást kívánja átadni a kriptovaluta befektetők számára is.

Javier Correra, a cég kutatási és fejlesztési munkatársa, illetve Gearoid Cox ügyfélkapcsolat-vezető elmondása szerint már a kriptofelhasználók teszik ki a vállalat ügyfeleinek jelentős részét. Új pénzt képviselnek, és adószerkezetük optimalizálására törekednek, jegyezték meg. Ennek elérése érdekében a Nomad Capitalist személyre szabott adóstratégiát nyújt és kriptobarát vállalatokat ajánl ügyfelei számára.

Digitális nomádok és a B-terv

Talán nem is gondolnánk, de sokszor egy külföldi országba való költözés bizony jelentősen csökkentheti az adóterheket:

„Sok esetben a nyugaton figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy a határon túl is vannak nagyszerű lehetőségek. Egyesek számára Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia, sőt Afrika is előnyös lehet. Úgy gondolom, a Nomad Capitalist sok ember számára úgy működik, mint egy biztosítási kötvény” – magyarázta Correra. Hozzátette, hogy nem minden ügyfél költözne azonnal, de sokan egy B-tervet keresnek arra az esetre, ha a jövőben a társadalmi és politikai helyzet súlyosbodna hazájukban.

Kifejtették továbbá, hogy vannak olyan ügyfeleik is, akik digitális nomádként szeretnék beutazni a világot, vagy alacsonyabb megélhetési költségű országokat keresnek. A digitális nomádok kihasználják a technológia adta lehetőségeket arra, hogy helytől függetlenül dolgozzanak. Ez az életmód nagy szabadságot kínál, ugyanakkor több kihívást is rejt magában – például az állandó helyváltoztatás okozta logisztikai nehézségeket, vagy a munka és a szabadidő közötti egyensúly megteremtését. Mindenesetre egyre több ország kínál specifikus szolgáltatásokat a digitális nomádok számára. Májusban például a thai kormány bejelentette az új „digitális nomád vízum bevezetését”, amelynek köszönhetően a távmunkások számára 365 nappal meghosszabbíthatják tartózkodási engedélyüket. Júliusban pedig az Unbound Fund hozta nyilvánosságra új kezdeményezését, ami lehetővé tenné a portugál állampolgárság megszerzését a bitcoin-tulajdonosok számára.