A rejtélyes argentin aranytartalék nyomában, amiről Milei sem közölt semmit

Javier Milei, argentin közgazdász és politikus, 2023-ban került megválasztásra, megosztó személyisége és kormányzásának jellege több okból is polarizálja az embereket. A szélsőséges retorikát, a liberális gazdasági nézeteket és az államellenességet képviselő politikus azonban politikai tapasztalatlanságával végképp kivívta a közvélemény haragját.

Noha az argentin kormányfő elismeri, hogy az ország aranytartalékának egy részét külföldre szállították, a művelet céljáról és mennyiségéről nem áll rendelkezésre semmi. A „kimenekítésre” azért volt szükség, mivel a külföldi hitelezők elkezdték lefoglalni Argentína aranyát a régóta fennálló tartozások miatt.

Argentína aranytartaléka

Argentína mindig is jelentős aranytartalékkal rendelkezett az ország demográfiai adottságainak köszönhetően, azonban ez a mennyiség a 20. század közepétől folyamatosan csökkent. Az 1990-es években zajló gazdasági válság következtében az argentin kormány eladta aranytartalékainak jelentős részét, hogy fedezze adósságait és stabilizálja a peso árfolyamát, azonban ez nem oldotta meg a gondokat.

A legutóbbi iformációk szerint Argentína 4,5 milliárd dollárnyi arannyal rendelkezik, ugyanakkor Javier Milei legutóbbi húzása után senki nem tud pontos számot mondani. Felmerül a kérdés, hol van az arany, mennyit szállítottak el belőle és mennyi maradt Argentínában? Hivatalos válaszokat még nem kaptunk, ugyanakkor elindultak a találgatások, merre lehet.

Milei elszállíttatta az aranytartalékot

A szélsőjobboldali elnök, Javier Milei elismerte, hogy a közelmúltban aranyat szállíttatott külföldre, azonban a művelet céljáról, mennyiségéről, helyéről nem árult el semmit. A műveletre valószínűleg azért volt szükség, mert a latin-amerikai ország régóta fennálló tartozásokat halmozott fel a külföldi befektetőkkel szemben, és az arany esetleges lefoglalása veszélybe sodorná az ország stabilitását.

Az arany átruházásával kapcsolatos híreket hivatalosan a kormány nem erősítette meg, az információk első sorban a La Bancaria néven ismert banki dolgozók szakszervezetétől érkeztek. A tőlük származó információk szerint június 7-én és június 28-án aranytranszfer történt a Lumil, értékszállítással foglalkozó magánbiztonsági cég, és a British Airways révén. A fennálló jogi következmények miatt Argentína 30 napot kapott, hogy megerősítse a műveletet, az ország gazdasági miniszere, Luis Caputo, múlt pénteken megerősítette, hogy valóban történt aranytranszfer.

A miniszter nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy az aranyat vagy Londonban, vagy Bázelben őrzik, amelyre számos közgazdász felfigyelhetett.

Kritika és kockázat

Milei művelete kapcsán megjelentek a baloldali kritikák, elsősorban Argentína fő ellenzéki ereje, az Unión por la Patria – magyarul: Unió a Nemzetért – bírálta az átláthatóság hiányát, és követelik az azonnali magyarázatot, hogy hol az arany, mennyi aranyat vittek el és mi célból. Az ellenzék arról is érdeklődött, hogy a művelet milyen kockázatokkal jár, és lehetséges-e az arany lefoglalása a szállítmányozás közepette.

Annak ellenére, hogy az argentin ellenzék erősen bírálja Milei kormányzását, a közgazdászok szerint sokkal biztonságosabb döntés volt külföldre szállítani az aranyat, ezzel biztosítva a peso stabilitását, mint kitenni a kockázatnak azt.

„Jelen körülmények között szerintem a legjobb, ha külföldön van az aranyunk. Ez hasznosabb a Központi Bank és a dollárbevételek számára is. Az arany felhasználásának módja a likviditás biztosítására külföldön úgy történik, hogy a rövid lejáratú hitelek fedezeteként hasznosítjuk. Alternatív megoldás lehet ugyanakkor az értékesítése is dollárbevételek miatt.” – mondta Fausto Spotorno, a Buenos Aires-i UADE Business School igazgatója

Mások morális szempontból rendkívül kényelmetlennek érzik az intézkedést, és aggodalmukat fejezték ki a kockázatokat illetően. Argentína nemzeti tartalékainak külföldre szállítása a már meglévőnél is kényelmetlenebb szankciókat vonhat maga után, előfordulhat esetleges vagyonbefagyasztás, vagy hosszú és drága tárgyalások, amik évekig is elhúzódhatnak. A nemzeti kormányok irányítása alatt álló vagyon mindig a lefoglalandó perek tárgya, ezért fontos lenne tudni, hol is az argentin aranytartalék.