Deepfake Elon Musk videóval loptak kriptót a Bitcoin 2024 esemény alatt

Bár a Bitcoin 2024 esemény már véget ért, az elmúlt három napban több deepfake Elon Musk „duplázd meg a pénzed” átverés terjedt a YouTube-on. Az ál-élő közvetítések, amelyek hivatalos Bitcoin 2024 közvetítésnek álcázták magukat, gyanútlan felhasználókat csaptak be és loptak kriptovalutákat tőlük. Egy ilyen videó több mint 28 000 dollár értékű bitcoint, ethereumot és dogecoint gyűjtött be.

Kamu Bitcoin 2024 élő közvetítések Elon Musk deepfake-kel

A YouTube-on számos hamis élő közvetítés jelent meg, amelyek hivatalos Bitcoin 2024 konferenciaként álcázzák magukat. Ezek a videók valójában egy mesterséges intelligencia (AI) által generált deepfake Elon Musk-ot mutatnak, mintha folyamatosan élőben közvetítenének 72 órán keresztül.

A hamis Elon Musk egy színpadon beszél, és akik nem figyelnek oda, könnyen elhihetik, hogy valódi. Az átverés úgy jelenik meg, mintha a Bitcoin 2024 promótere, a Bitcoin Magazine közvetítené. Továbbá hamisan állítják azt is, hogy Michael Saylor – a Microstrategy alapítója – is részt vesz a videóban, de valójában csak Musk deepfake-jét ismétlik, Tesla logókkal a háttérben.

A csalás módszere

Az átverés a szokásos „duplázd meg a pénzed” sémára épül. Arra csábítja a felhasználókat, hogy küldjenek bármilyen összeget bitcoinban, etherben, dogecoinban vagy tetherben (USDT), azzal az ígérettel, hogy a küldött összeg dupláját kapják vissza. Valójában a csalók megtartják a pénzt, és semmit sem küldenek vissza. A deepfake Musk azt állítja, hogy nem számít, 0,1 BTC-t vagy 10 BTC-t küld valaki, minden esetben a dupláját fogja visszakapni.

Ez a bejegyzés emlékeztet arra, hogy bárki, aki azt ígéri, hogy megduplázza a kriptovalutádat, ha pénzt küldesz neki, csaló. A hétvégén három különböző élő közvetítést figyeltünk meg, és valószínűleg még ennél is több volt.

A csalók BTC-t, ETH-t és DOGE-t kaptak a gyanútlan áldozatoktól. Az on-chain adatok szerint összesen 0,322 BTC, 2,026 ETH és 374,63 DOGE érkezett hozzájuk, ami összesen 28 586 dollárt ér. Nem tudni, mennyit kerestek más élő közvetítésekkel. Sajnos a YouTube nem távolítja el ezeket a videókat olyan gyorsan, mint azokat, amelyeket „félretájékoztatásnak” minősít.

Figyelmeztetés a közösségnek

Michael Dunworth – a Bitcoin nagy támogatója – az X-en figyelmeztette a kriptoközösséget a csalásra. „Hívtak, hogy Elon Musk ingyen bitcoint osztogat a Bitcoin ’24-en,” írta Dunworth az X-en. „Nem csoda, hogy van egy hamis élő közvetítés szinkronizált hanggal és több mint 70 ezer (hamis) nézővel. Legyetek óvatosak,” tette hozzá.