Másfél hónap után közelítette meg a Bitcoin a 70 000 dollárt, újabb történelmi csúcs előtt állunk?

Rendkívüli felfutásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban, a Bitcoin árfolyama az elmúlt héten 63 000 dollárról egészen 69 000 dollárig emelkedett, melynek hátterében a felfokozott hangulatú Bitcoin 2024 konferencia áll. Az évente megrendezésre kerülő eseményen Amerika legbefolyásosabb politikusai mellett az iparág számos kiemelkedő szereplője tartott beszédet.

Cikkünk írásakor a Bitcoin éppen a 70 000 dolláros lélektani ellenállással küzd, melyre nem volt példa június eleje óta. Amennyiben a következő ellenállást meg tudja ugrani az eszköz árfolyama, úgy könnyedén történelmi csúcsdöntés követhetné a felfutást.

Kéthetes zárócsúcson a Bitcoin árfolyama

Július 29-én, európai idő szerint hétfő reggel a Bitcoin megközelítette a 70 000 dolláros ellenállást, ezzel pedig 6%-ra került a 73 750 dolláros történelmi csúcstól. Az elmúlt időszakban bekövetkezett gyors emelkedés március közepe óta a legnagyobb emelkedés volt a piacon – ekkor született meg az eszköz új történelmi csúcsa.

A Bitcoin árfolyama július 5-én az 53 000 dolláros támasz megtartásáért küzdött, három és fél héttel később pedig a 70 000 dolláros ellenállás megtöréséről beszélünk, ami egészen figyelemreméltó teljesítmény. Titan of Crypto optimizmusa azonban még ennél is erősebb: az elemző X-felületén tudatta közel 90 ezer követőjével, hogy a 110 000 dolláros árfolyam be van programozva, és csak idő kérdése.

A Bitcoin árfolyamának technikai elemzése, forrás: TradingView

A történelmileg is erősnek mondható júliusból még három kereskedési nap van hátra, az eszköz legjobb júliusi teljesítményét 2020-ban tapasztalhattuk, amikor 24%-ot emelkedett. 2024-ben eddig 11,3%-nál jár.

Az emelkedés okai

Nem kérdés, hogy az emelkedés hátterében a Bitcoin 2024 konferencia áll, ahol Donald Trump bikás kilátásai mellett Robert F. Kennedy Jr. és Cynthia Lummis szenátor is a stratégiai Bitcoin-tartalék létrehozásáról beszéltek. A digitális eszköz rendkívül felkapott kérdés jelenleg a politikusok körében, első sorban a republikánusok szeretnék szavazatokra váltani a kriptovalutákkal kapcsolatos ígéreteiket. Amennyiben az Egyesült Államok ténylegesen elkezdi felhalmozni a Bitcoint, az jelentős kínálati sokkot mérne a piacra, mivel az elérhető készletállomány rendkívüli módon lecsökkenne.

A kedvező piaci feltételeket erősítette a személyes fogyasztói kiadások, vagyis a PCE, kedvező alakulása. A PCE az elmúlt hónapban csupán 0,1%-kal nőtt, ezzel növelve a szeptemberi kamatcsökkentés esélyét. A CME FedWatch szerint a július 31-i FOMC meetingen 95,9% annak az esélye, hogy az alapkamat változatlan marad, azonban a szeptember 18-án esedékes döntésen 100%-os esélyt látnak rá az elemzők, hogy minimum 25 bázispontos kamatvágás történik, ezzel legalább 5 – 5,25%-ra csökkentve az alapkamatot.