Egyre valószínűbb, hogy Elon Musk menti ki a Boeing űrhajósait

Úgy tűnik, hogy mostanában a Boeing cégére rájár a rúd, hallottunk eleget a repülőgépeikkel kapcsolatos problémákról. Most pedig zászlóshajónak nevezhető projektjükben, a Boeing Starliner űrhajó vonatkozásában is gondjaik lettek. Mert most úgy néz ki, hogy Butch Wilmore és Sunita Williams űrhajósok határozatlan ideig a Nemzetközi Űrállomáson kénytelenek maradni. Ők elvileg egy hétre érkeztek volna anno, de most már több mint 50 napja itt vannak.

A Starliner hajtóművei ugyanis meghibásodtak és héliumszivárgás lépett fel. Csütörtökön Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője újságíróknak azt mondta, hogy továbbra sincs információ a visszatérési dátummal kapcsolatban. Hozzátette azt is, hogy vannak előrelépések, de a visszatérésre még nem állnak készen.

Nem tudni még, hogy egyáltalán használható lesz-e a Starliner

Sokan már azt vizionálják, hogy majd Elon Musk SpaceX űrhajója lesz, amelyik fehér lovon megérkezik és megmenti a Boeing asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásról. Persze ez most még csak összeesküvés-elmélet, mert a cél továbbra is a Starlines életre keltése. A Starliner 28 hajtóműves rendszerének tesztelésére július 27-én vagy 28-án kerülhet sor. Ekkor az összes hajtóművet beindítják több impulzus erejéig, hogy meggyőződjenek róla, minden úgy működik, ahogy azt várták. Az eredmények meghatározhatják, hogy az NASA és a Boeing hogyan mehet majd tovább és egyáltalán, a Starliner alkalmas lesz-e a visszatérés biztosítására. Ebben a tesztben tehát lehetőség lesz a héliumos rendszer ellenőrzésére is. Ezt utoljára hat hete ellenőrizték, június 15-én. Nyomás alá helyezik most a csöveket megint, beindítják a hajtóműveket és megnézik, hogy milyen arányban szivárog a hélium, mennyire stabil a rendszer. Nagyjából ezt vázolta fel az újságíróknak a fentebb említett Stich.

A Starliner június ötödikén indult el első, legénységgel végrehajtott útjára a floridai Cape Canaveral űrállomásról. Azóta eltelt 52 nap a cikk írásának pillanatáig, miközben az alacsony Föld körüli pályára tervezett küldetés eredeti időtartama 1 hét lett volna csak. És maga a NASA is 90 napos űrrepülésre minősítette alkalmasnak a Starlinert. A Boeing űrhajója elvileg egyike annak a két űrhajónak, amelyik magáncég üzemeltetésében szállít űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra. A másik a SpaceX Crew Dragonja, de a Boeing már évek óta le van maradva a SpaceX mögött. És nagyobb csapást el sem lehet képzelni annál, minthogy a SpaceX mentse ki a Boeing űrhajósait.